Truineer Nieuws melden?

De Snaat: ’t Elfde Gebod? Da’s Bethlehem

Bij gebrek aan nieuws en tijdsbesef in een week van alleen maar eten, drinken, feesten en slapen, dacht ik dat het een goed idee was om met goede voornemens aan 2020 te beginnen. Vandaar de tien geboden, bedacht b? Faaalip in mijn geboortedorp Zeppere. Joa, Zeppere, do ben ich fier op. Gebod numerou 1. Bovenal, bemin ??n God. Jawel, Het Elfde Gebod.

© Fotograaf: Facebook Elfde Gebod

Om averechts te doen, begenne ve van achter naturlijk, be et elfde gebod.

11.Laat Faaalip nooit links liggen

De kaffei in Zeppere vergeleik ich be de stal in Bethlehem. De ster is vervangen duir de kerk van oos Genevi?ve. Faaalip, da is kiendje Jezus. De klante? Da zen de kuininge. Maria en Jozefs, dei zen do genoeg in Zeppere. Maria, in ’t Zeppers Maaaarie, en Jozef, in Zeppere Jouzef. Joa, och ich ben geboare in Zeppere, Driesstroot 3, vlakbij Bethlehem dus. Schoene tijd was da. Les kreig ik van juffrouw Denise en zuster Geraldine, Louis Beynaerts, de verver was mene uirverbur. En men biste kameroade wore toen Ricky Everaerts, zoun van den doktoer, Bruno Vanschoenwinkel, kleinzoan van de burgemiester, en Jos Knape van de cafei mwoe na Faaalip boas is. Zoe is de cirkel rond.

10.Begeer nooit iemands goed

Aaners gezeid. Blef van andermans vroluw af. En as dzje het toch doet, zurreg tevuir da nimand et ziet. Blijf och van iemands jas af. Tenzij et een iel goedkoepe is, zoals dei van Jo Creten. Da moag wel. Wa och ne moag is geld pakke. Behalve as dzje in de regeiring zit, of bankier dzet, of ich weit ne wa. Heb ich zelf al geld gepakt? Naturlek. Ma allien uit de sjakosj van men vrouw. As ich wa tekot hub. Elke dag dus.

9.Wees steeds kuis in uw gemoed.

Kuisen…. da’s niks vuir mich, maar vuir men vrouw. En vermits dei last hei van artrose, hubbe ve een metske met dienstensex in haas genoame. Kost ne zoeveul, en dzje koent et van de belastinge aftrekke. Be de aftrekker kan ze trouwens goed uiver de boan. Be de stofzuiger och. En be de swiffer naturlijk och. En et is een lief, een goei, ien dei vee ne mee kweit wille. Dus joa. Laat je huis kuisen, vind ik een heel mooi gebod.

8.Vlucht de achterklap en ’t liegen

Achterklap? Do doen ich ne on mie. Weit dzje wa ich gistere te weit ben gekoame? Awal, da men geburevrouw eigelijk gien vrouw is, ma ene man. Dzje kent da. Het hoor op de bost weg, tette in de plak. Echt woor. Niks geloage. En joa, klitse och weg, vadjina in de plak. Dzje wilt et ne weite. En huire noam dan. Vruger Dominique, na Dominiek. Echt woor. Awel, do vilt men broek van af.

7 en 6. Vlucht het stelen en bedriegen en doe nooit wat onkuisheid is…..

Pfff. Moag ene mins na niks mee? Onkuisheid? Nee, ich gon ne no de Bornedries. Nee, ich doen ne oan partnerruil. Allewel, in da etablissement in Melvere veraandere dei koppelkes sneller van vrouw of man dan dzjee en ich van broek en humme. Man, man, wa ich do allemool gezien heb…. en dat laweit do. Ai, oei, aiai… do was zelfs ien dei et iel spel betien keekte. En een aander huurde ich zelfs op huir uiver uiver uiver groetmam roepe dei al 300 joor doed is. Echt, dzje moet es gon loere. En kom et mich dan vertelle. Zet ich et op Truineer.

5 en 4 en 3…. dood niet of geef geen ergernis, vader moeder zult ge eren en heilig steeds de dag des Heren

Ergernis? Da geef ich ne, da kreig ich. Vader, moeder… geen discussie uiver. Al wid da in deize teid moeilijker en moeilijker. Want sommige kenger hebben al 3 ma’s en 4 pa’s. En de dag des heren heiligen. Da doen ich. Elke zondag gon ich no de mes, sorry nog de meeeeeeiiiiiiiiiiis, in Zeppere. Ma ich geroak ne weider dan de poot, rechtsaf.

2 en 1…. Wees niet ijdel, vloek nog spot en bovenal bemin ??n God.****

Na dzje et zegt, dedju. Da kan ich als gene aandere…. ??n God? Naturlek,? ’t Elfde Gebod.?

Minse, nog iel voul geluk dit joor, voul plezier en een goei gezondheid

Om et be de wode van de Penspony en Flossy te zegge

AREI ZUR