Truineer Nieuws melden?

Alle hulp komt voor verwaarloosd hert te laat

Wansmakelijk, verderfelijk…. er zijn geen woorden voor wat dit hertje overkwam. Peter Houtmeyers ontdekte samen met een groep wandelaars het dier in Budingen en doet zijn verhaal, wat we in het belang van het dierenwelzijn in het algemeen integraal meegeven. Commotie alleszins in Zoutleeuw en ver daarbuiten.

© Fotograaf: Peter Houtmeyers

De post van Peter Houtmeyers, zonder aanvullingen schrappingen en/of andere verbeteringen

Wanneer bevoegde instanties falen en het niet nauw nemen….vallen er slachtoffers. We zijn vandaag met een groep gaan wandelen en iemand wist te vertellen dat?er in een weide achter de basisschool te Budingen een opgesloten damhert reeds dagen op de grond lag. Hij kon het moeilijk zien maar vermoedelijk zat het dier met zijn achterpoten in een stuk draad/touw verstrikt. We zijn in groep naar de weide achter de gemeenteschool in Budingen gegaan om te kijken wat er aan de hand was met het hert. Het dier lag nog steeds op de grond en de achterpoten zaten inderdaad tegen elkaar vast en omwonden met touw. Het hertje was reeds zichtbaar uitgeput en was erg makkelijk te vangen. Terwijl een paar mensen het angstige dier stil hielden heb ik het touw beginnen los snijden. Het touw zat zeer vast rond de achterpoten en ook al zo lang dat alle huid bloedvaten en pezen tot op het blote bot doorgesneden waren. Toen wisten we al dit komt nooit meer goed. Terwijl anderen reeds een veearts in Neerlinter gebeld hadden om hulp bleek er naast touw ook nog een strakke nylon strap(colson band) de poten bij elkaar te houden…..dit was geen touw dat per ongeluk rond de poten van het hert zat….dit was zonder twijfel een smerige daad van een dierenbeul of een paar dierenbeulen. De dierenarts zag ook meteen dat hier absoluut geen hulp meer kon baten en heeft met een spuitje het dier uit zijn lijden verlost. In de weide en ook een andere weide erlangs zaten toch makkelijk nog 25-30 herten….de dierenarts merkte op dat ook deze dieren ondervoed waren en niet goed verzorgd. De grond waarop ze zaten was kaal gegeten.We zijn in de buurt gaan aanbellen om de eigenaar van deze herten te vinden….de buurtbewoners hadden blijkbaar al talloze keren tevergeefs de eigenaar en dierenwelzijn verwittigd. Ze gingen ook af en toe eten over de afsluiting gooien.We hebben ook meteen de politie gebeld om deze feiten vast te komen stellen. De buurtbewoners wisten ook te vertellen dat er heel vaak herten uitbraken uit die weide omdat de dieren geen eten meer vonden ….ook dat kon de eigenaar niet boeien hij is verhuist naar een andere gemeente en komt zelden nog langs. Het strafste van al volgt nu. Na een half uur wachten arriveerde de politie en zij wisten ons doodleuk te vertellen dat zij samen met dierenwelzijn 3 weken geleden een hert gevangen hadden met een net. Om het vrouwelijke dier (dat niet veel groter dan een schaap is) beter in bedwang te houden hadden ze een touw en een nylon strap rond de achterpoten gebonden….om vervolgens het ontsnapte hert terug in zijn afgesloten weide te plaatsen. Net toen ze in de weide waren heeft het hertje zich los kunnen trekken nog voor ze het touw en de strap konden losmaken. Dierenwelzijn met hun net en de politie hebben toen de beslissing genomen om de touwen dan maar te laten zitten en het beest te laten voor wat het was.. ….vervolgens de eigenaar verwittigd met de melding dat een veearts moest langskomen om het dier in slaap te schieten en het touw door te snijden. De eigenaar heeft niks gedaan , de politie heeft niks opgevolgd en ook dierenwelzijn is niet meer komen kijken hoe het met het hert verder gegaan is ook al wisten ze goed dat de eigenaar er zijn kloten elke keer aan gewreven heeft. De ganse groep vrienden en de mensen uit de buurt die stonden te kijken waren met verstomming geslagen….hoe incompetent en dom dierenwelzijn en politie zijn om zulke beslissingen te nemen en het lot van een perfect gezond dier in handen te leggen van een eigenaar waarvan ze weten dat hij niks doet??Het hertje heeft 3 weken enorm afgezien. Het hert ligt nu dood in de weide bloot op de grond…..op de vraag aan de politie hoe het nu verder moet was hun antwoord. We zullen de eigenaar contacteren ….hij moet dan de dienst verwittigen die het dode dier moet weghalen. Ik durf met u nu wedden dat het dier er nog een tijdje zal liggen. Op het laatste moment vroegen de politie man en vrouw om dit verhaal a.u.b niet te delen op sociale media….wel mijnheer en mevrouw de politieagent indien jullie jullie werk samen met dierenwelzijn gedaan hadden was er geen verhaal geweest om te vertellen !!! Ben curieus hoe lang het nog zal duren voor die andere herten naar een betere thuis verhuizen of de zorg krijgen die ze nodig hebben. (integraal overgenomen van facebookpagina. P. Houtmeyers).