Truineer Nieuws melden?

Welk fruit en groenten mogen in de frigo?

Groenten en fruit eindigen na het boodschappen doen vaak als vanzelfsprekend in de koelkast. Toch zijn niet alle producten even goed bestand tegen een te lage temperatuur.

© Fotograaf: Truineer

Groenten en fruit gebruiken ook nog zuurstof uit de lucht nadat ze zijn geoogst – en geven CO2 terug. Door ze koel te bewaren, wordt dit proces op een laag pitje gezet en wordt het bederven tegengehouden. Ze verliezen hierdoor ook minder vocht; ze drogen dus minder snel uit. Maar niet alle groenten en fruit kunnen goed tegen een lage temperatuur. Sommige groenten die bij een te lage temperatuur worden bewaard, gaan anders smaken. Tomaten, aubergines en paprika’s zijn hier voorbeelden van. Ze kunnen het beste bij ongeveer 12 graden worden bewaard. Toch bewaren veel mensen ze in de koelkast. Een tomaat die bij een te lage temperatuur is bewaard, gaat heel anders smaken, en verliest vooral het typische tomaat-aroma. ?Als je het blind zou proeven, zou je niet eens meer proeven dat het een tomaat is”, zeggen de onderzoekers.

Bewaar aubergine en paprika niet bij fruit
Let er wel op dat je aubergine en paprika – buiten de koelkast – niet bij fruit of bij tomaten bewaart. Bananen, peren, appels en tomaten scheiden het gas ethyleen uit. Aubergine en paprika zijn hier gevoelig voor, ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.
Ook van mango en komkommer loopt de kwaliteit snel terug als je ze bij een lage temperatuur bewaart. De meeste kruiden kunnen prima tegen koelte. Een uitzondering is basilicum. Als je die in de koelkast legt, wordt het kruid al snel zwart.
Een komkommer wordt in de koelkast vanbinnen vaak glazig. “Die schade zie je pas als hij weer opwarmt naar kamertemperatuur”, aldus de onderzoekers.

Geen kelders meer
Eigenlijk zouden we dus een groentelade moeten hebben die 12 graden is? “Dat zou inderdaad beter zijn”, zeggen de onderzoekers. “Een kelder is vaak ook een ideale plaats voor het bewaren van groente en fruit waarvoor de koelkast eigenlijk te koud is. Maar dat hebben veel huizen tegenwoordig niet meer.”
Deze groente en fruit kun je beter niet in de koelkast bewaren:
??Aardappels
??Bananen
??Basilicum
??Citroen
??Komkommer
??Mango
??Tomaten
??Paprika

Appels, peren en in de koelkast
Aan de andere kant zijn er ook genoeg producten die prima in de koelkast bewaard kunnen worden, maar waarbij we dat juist meestal niet doen. Appels, peren en kiwi’s bijvoorbeeld. “Die worden al behoorlijk lang in koelcellen bewaard, zodat ze het hele jaar beschikbaar zijn voor de consument?, volgens het onderzoek. “Door ze koel te bewaren, blijven ze ook thuis langer goed.”
Als een mango of avocado rijp is, dan kun je hem volgens de wetenschappers wel in de kou leggen. “Zo vertraag je het overrijp worden. Opvallend genoeg zijn wat rijpere vruchten vaak minder gevoelig voor een lage temperatuur. De kwaliteit zal dus niet snel afnemen.” Voorgesneden groente of fruit moet altijd in de koelkast om de groei van micro-organismen (bacteri?n, schimmels, gisten) te remmen, ook al is dit niet altijd goed voor de smaak.
Deze groente en fruit kun je beter wel in de koelkast bewaren:
??Appels
??Bessen
??Aardbeien
??Bladgroente, zoals sla en andijvie
??Bleekselderij
??Druiven
??Kiwi’s
??Koolsoorten, zoals witte en rode kool
??Kruiden (behalve basilicum)
??Peren
??Prei
??Sinaasappels
??Wortels