Truineer Nieuws melden?

Week van de afvalophaler

Vandaag begint de ?Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter?. Dit jaar ligt de focus op respect voor die job. En dat is nodig. Zo maken bijvoorbeeld alleen nog nieuwelingen of interimmers de fout om achter de ophaalwagen te lopen als die begint te persen. Want dan krijg je al eens iets vettigs over je heen.

© Fotograaf: Truineer

Zoals de diarree die een Limburgse afvalophaler deze week nog volop lijfelijk mocht incasseren. Van kop tot teen. ?Tot in zijn oren toe! Wat je dan doet? Eens lachen en verder doen! Want de ronde is lang, en bij de kleinste laattijdigheid hangen de mensen aan de telefoon.
Volgens de afvalophalers valt het echter allemaal goed mee. De uren zijn goed, je werkt buiten, in een kleine groep van veertien. Je weet dat je om zes uur begint en dat je meestal tegen 14 uur thuis bent. Niks dan leuke dingen, maar de realiteit is vaak anders. De mensen stoppen heel vaak gevaarlijke dingen in hun bordeaux zal, messen, scharen, injectienaalden, glas en dan spreken de ?mannen van de vuilkar? nog niet over de shit (letterlijk dan) die zich in de zakken bevindt. Als de camion begint te persen, dan loop je er best niet achter.
Waar ergeren de mannen zich ook aan? Aan te zware zakken, vooral kattenbakvulsel maakt het vaak moeilijk. En aan het ongeduldige verkeer. Hoe vaak automobilisten achter heb staan te toeteren of hen voorbijsteken via de stoep. Dat leidt tot zeer gevaarlijke situaties. Maar ook aan het misprijzen van sommige mensen ten opzichte van de ?mannen van de vuilkar?, die uiteindelijk wel hun boterham verdienen met de vuiligheid van ons allemaal op te ruimen.
Willen we daaraan allemaal eens denken deze week, als de vuilkar eens langs komt, eens merci tegen de mannen zeggen, een frisdrankje aanbieden, een bemoedigend woord. Want als ze bij jou voor de deur staan, hebben ze er misschien al 15 kilometer op zitten, of moeten ze aan die 15 kilometer beginnen.