Truineer Nieuws melden?

Vergunning voor bestaande testbaan Punch

Het bedrijf Punch Powertrain krijgt een vergunning voor zijn bestaande testbaan op Schurhoven. Minister Demir heeft het beroep van omwonenden ongegrond verklaard.

© Fotograaf: Truineer

Punch Powertrain ontwikkelt en produceert versnellingsbakken op industrieterrein Schurhoven en heeft daarvoor op zijn bedrijfsterrein een testbaan van een paar honderd meter liggen. Vroeger was die testbaan langer en kon er tegen 100 km/u gereden worden. Maar toen het bedrijf onlangs besliste om een ?lightversie? van zijn testbaan aan te vragen omdat snelheden van 50 tot 60 km/u volstaan, kwamen er bezwaren van buurtbewoners. Vier bewoners ten noorden van Schurhovenveld gingen wegens visuele en geluidshinder in beroep tegen de vergunning die de provincie in maart afleverde.
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de vergunning in beroep toch weer afgeleverd. De vergunning slaat op de bouw van een kantoorgebouw, de aanleg van een parking en de regularisatie van de testbaan. De nodige geluiddempende afscherming en groenbuffer zijn al aangelegd. Er zijn ook beperkingen opgelegd voor de manipulatie van containers (alleen overdag en niet in het weekend). De testbaan mag op weekdagen en een 20-tal zaterdagvoormiddagen gebruikt worden.
Punch Powertrain heeft op termijn wel nood aan een langere testbaan, de zogenaamde kombaan, om versnellingsbakken voor de PSA-groep uit te proberen. Hiervoor zijn nog twee locaties op domein Brustem in de running. De provincie werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan om een definitieve locatie vast te leggen.