Truineer Nieuws melden?

Vandalen voor de rechter

De raadkamer van Tongeren heeft vrijdag acht mannen doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze moeten terechtstaan voor de beschadigingen die ze hebben aangebracht tijdens de expo ?Holy Cow?, waarbij de Sint-Truidense kunstenaar Tom Herck een koe kruisigde in een kerk in Borgloon.

© Fotograaf: Tom Herck

De beklaagden moeten voor de rechter verschijnen voor de beschadigingen die ze in wisselende samenstelling hebben aangebracht tijdens de controversi?le expo ?Holy Cow?, die eind 2017 liep in Borgloon. De beschadigingen aan de Sint-Jan de Doperkerk en de Gasthuiskapel werden aangebracht in november en begin december 2017. De acht mannen die voor de rechter moeten verschijnen, zijn afkomstig uit het hele land en komen voornamelijk uit ultrakatholieke of extreemrechtse hoek.

Symbolisch bedrag

Kunstenaar en Truienaar Tom Herck is tevreden dat er een proces komt. ?Iedereen heeft recht op een vrije meningsuiting. Ik vond het zelfs goed dat er protest kwam. Maar door het vandalisme is er een grens overschreden.? Tom Herck wil een symbolisch bedrag als schadevergoeding vragen.

De beschadigingen die beide tentoonstellingslocaties opliepen, is intussen hersteld. Het gaat om een bedrag van meer dan 50.000 euro. ?De verzekering heeft de rekening betaald en zal die nu proberen te verhalen op de daders?, zegt burgemeester Eric Awouters van Borgloon. De stad Borgloon is eigenaar van de Sint-Jan de Doperkerk en de Gasthuiskapel.

Nazistische slogans

De tentoonstelling van Tom Herck deed eind 2017 heel wat stof opwaaien. Herck hing een levensgrote koe van kunststof aan het kruis in de Sint-Jan de Doperkerk in Kuttekoven en dat viel niet bij iedereen in goede aarde.

Nog geen week na de opening van de expo werd het slot van de kerk al geforceerd. Vier dagen later sloeg iemand het glasraam stuk, om zo met een lange stok en een mes het beeld deels los te zagen. Daarna werd er nog brand gesticht in de Gasthuiskapel, waar een andere expo van Herck liep, en werd er twee keer ingebroken in de kerk. Inbrekers haalden de koe naar beneden, en besmeurden de muren met Latijnse en nazistische slogans.