Truineer Nieuws melden?

Vandaag over acht dagen begint carnaval

Stadscarnavalsvereniging Orde van de Commeduur wil u, uw familie en vrienden van harte uitnodigen op de “Elfde van den Elfde” – de offici?le opening van het 50ste carnavalsseizoen van Sintruin met de grote vraag: wie worden de nieuwe Stadsprinsen van Groot Sint-Truiden?

© Fotograaf: Truineer

Traditioneel gaan we van start met een Gebedsviering in het Sintruins dialect. Omstreeks 14u.00 verzamelen we aan de Sint-Gangulfuskerk (Diesterstraat) alwaar Diaken Ivo Dams de gebedsviering zal voorgaan onder muzikale begeleiding van tenor Christophe Elen en Ere-stadsbeiaardier No?l Reynders. We staan dit jaar in het bijzonder stil bij het recentelijke overlijden van onze Grootvorst Proclameur, Rudi Festraerts.
Na de gebedsviering trekken we onder muzikale begeleiding van dweilorkest ?Dofkapel? uit Essen richting ?t Caf? (Kazernestraat 12). Daar start om 15u.11 een kroegentocht met onder meer de Sint-Truidense carnavalsverenigingen en sympathisanten langs enkele carnavalsminnende caf?s van ons stadscentrum.
Omstreeks 19u.11 is het verzamelen geblazen op de Grote Markt van onze Trudostad. Daar staan de Elf Latsjanen klaar om voor de 37ste keer te zullen worden ontstoken door onze uittredende Stadsprinsen Carnaval; Dimitry den Ieste en Lina de Ieste. Nadien volgt het onverbiddelijke afscheid van onze carnavalssoevereinen van het jaar 2019 en worden zij plechtig ontdaan van hun tekenen van macht via een abdicatie en maken plaats voor de Stadsprinsen Carnaval voor het jaar 2020.
Met stunts die verwijzen naar de hobby?s en interesses van onze nieuwe Stadsprinsen, worden de tot dan nog grote onbekenden naar het podium gehaald. Daar krijgen we eindelijk een antwoord op de vraag: wie worden de nieuwe Stadsprinsen van Groot Sint-Truiden 2020? Na de intronisatie volgt de installatie en verkrijgen zij van de zittende macht van het Sint-Truidense stadsbestuur, het Koninklijk Stedelijk Feestcomit? en de Orde van de Commeduur de uiterlijke symbolen die hun tot Stadsprins en Stadsjeugdprins(es) kronen in het gouden jubileumjaar van de Raad van Elf.
Vervolgens wordt iedereen uitgenodigd in de Academiezaal, de mooiste zaal van Haspengouw. Daar zal de Acadekomische Zitting plaatsvinden met de Maidenspeeches van de nieuwe Stadsprinsen, toespraken van de gestelde (carnavals)lichamen, dit uiteraard begeleid van muziek en vol van traditie.
Na de Acadekomische Zitting is er voor alle aanwezigen een gratis toostmoment op de nieuwe Stadsprinsen en volgt er een Prinsenbal met DJ Robby in de Foyer van de Academiezaal.De toegang op al deze activiteiten is volledig gratis.

??14u.11 – Gebedsviering in het Sintruins Dialect in de Sint-Gangulfuskerk
??15u.11 – Kroegentocht doorheen het stadscentrum
??19u.11 – Ontsteken der Elf Latsjanen, abdicatie Stadsprinselijke Hoogheden 2019 en intronisatie Stadsprinselijke Hoogheden 2020 aan de pui van het Stadhuis op de Grote Markt
??20u.11 – Acadekomische Zitting in de Academiezaal
??22u.11 – Receptie met afterparty in de Foyer van de Academiezaal

Meer info
Koenraad Debruyn