Truineer Nieuws melden?

Trudo keert terug naar ?laatste rustplaats?

Vrijdagavond is het schrijn van de Heilige Trudo naar zijn laatste rustplaats in de Onze-Lieve-Vrouwkerk teruggebracht, begeleid door een indrukwekkende menigte Truienaren.

© Fotograaf: Truineer

Het zevenjaarlijkse feest anno 2019 rond de figuur en de relikwie van de H. Trudo is voorbij. Met tentoonstellingen, straatversieringen, een massaspektakel op de Grote Markt en een gans jaar met Sint-Trudo in het nieuws, kan het weer rustig worden in zijn stad.
Vrijdagavond werd zijn schrijn met een ingetogen processie vanuit Sint-Pieter, het vroegere Zerkingen waar Sint-Trudo geboren werd, naar de OLV-kerk gebracht. Het werd een indrukwekkende stoet waarin vooral de gelovige Truienaar mee opstapte, maar ook vertegenwoordigers van de andere geloofsgemeenschappen in onze tolerante stad.
In de OLV-kerk (in de Abdijkerk waar Trudo oorspronkelijk begraven werd kan het niet meer) zong de menigte de Trudo-vespers, het ?Officium Sancti Trudonis?, een avondgebed dat behoort tot de gebedstijden in de Rooms-Katholieke Kerk die over heel de wereld dagelijks gebeden worden, meestal ik kloosters en abdijen. Ook hier spraken de andere religies uit Sint-Truiden een zegengebed uit over onze stad, elk vanuit hun eigen traditie.
Na afloop bood de Sikhsgemeenschap een receptie aan voor de OLV-kerk ter gelegenheid van de 550ste verjaardag van het sikhisme.

Afspraak in november 2025, voor de start van de volgende Trudofeesten.