Truineer Nieuws melden?

Rampenoefening in Sint-Trudo

Vandaag vond een rampenoefening plaats in Sint-Trudo Ziekenhuis in samenwerking met alle verschillende hulpdiensten binnen de stad Sint-Truiden.

© Fotograaf: Truineer

Er werd een brand gesimuleerd waarbij pati?nten moesten worden ge?vacueerd en opgevangen worden binnen het ziekenhuis. Het gaat over een oefenscenario waarbij een verwarde pati?nt zijn bed in brand heeft gestoken en weggelopen is. De oefening speelde zich af op een afdeling waar geen pati?nten verblijven.

Deze rampenoefening vertrok vanuit een situatie in het ziekenhuis zelf. Een volgende keer kan het ook zijn dat er geoefend wordt rond een extern voorval. Zo hebben we in het verleden al eens een oefening gedaan rond een trein die vlakbij ontspoorde. Dan moeten we als ziekenhuis kunnen voorzien in een grotere opvangcapaciteit.

Voor ons als ziekenhuis is het belangrijk om op regelmatige tijdstippen op een zo realistisch mogelijk wijze de verschillende rampenscenario’s te oefenen. Er zijn dagelijks in ons huis veel mensen aanwezig, pati?nten, bezoekers ?n personeel. Een brand kan altijd voorkomen en een goede voorbereiding kan veel problemen vermijden naar de toekomst toe.
We kunnen concluderen dat een goede samenwerking tussen het ziekenhuis en de verschillende hulpdiensten, brandweer, politie? heel belangrijk is om de veiligheid van onze pati?nten en onze werknemers te kunnen garanderen.

De oefening is voor ons zeer geslaagd, er zal nog een debriefing volgen met de betrokken diensten om de werkpunten te bespreken, waarmee we naar de toekomst toe aan de slag kunnen gaan indien een dergelijke situatie zich in werkelijkheid zou voordoen.