Truineer Nieuws melden?

Oetsloven (Oetersloven) krijgt (misschien) uitkijktoren

In 2014 werd het hoogste punt van Wellen in Oetersloven verkozen tot mooiste plekje langs het Limburgse fietsroutenetwerk. Al snel groeide het idee om er ook een uitkijktoren te bouwen.

© Fotograaf: Truineer

Om de toeristen er van het prachtige panoramische uitzicht te laten genieten, en in 2015 kon de gemeente er een lapje grond kopen in de Oeterslovenstraat. Daar willen ze een uitkijktoren bouwen vanwaar je gans Haspengouw kan overschouwen. Van de begane grond zie je er zelfs Sledderlo (Genk) liggen. De eigenaars van de Canadawinning zien een toren aan de overkant van de straat echter liever niet komen.
En ook politiek ligt de uitkijktoren erg gevoelig, zeker toen eind 2017 duidelijk werd dat het project niet langer kon rekenen op SALK-middelen van de provincie. Dan bouwen we de toren wel zelf, liet Wellens burgemeester Els Robeyns (sp.a-ROB) toen weten.
Na twee jaar wordt de stilte rond de toren van Oetersloven nu verbroken. Voor de faculteit Architectuur van de UHasselt was het ontwerp van de toren een pilootproject. ?We willen onze studenten binnen de opleiding meer en meer de kans geven om mee te werken aan concrete projecten?, zeggen docenten Peter Princen en Frank Vanden Ecker. ?De inwoners konden aangeven waar hun voorkeur ligt. Moet de toren massief of transparant zijn? En welk materiaal heeft de voorkeur: hout, staal, beton of baksteen??
Voor de studenten was het vooral een leerrijk proces. ?Het was wat zoeken, maar uiteindelijk zijn we allemaal fier op het bereikte resultaat?, zeggen studenten Mirthe Vangronsveld en Mathijs Hermans. ?Er ontstond een gezonde competitie die nog meer motiveerde om het onderste uit de kan te halen. Uiteraard hopen we dat ons ontwerp straks de basis vormt voor de uiteindelijke uitkijktoren.?
Wanneer, en zelfs of, die uitkijktoren er ooit echt komt, is ondertussen nog altijd niet duidelijk. ?Er zullen na vandaag nog veel rekenoefeningen gemaakt moeten worden?, zegt Peter Princen. ?Niet alleen ontwerptechnisch, maar ook financieel.?