Truineer Nieuws melden?

Niet alle pompoenen zijn eetbaar

Halloween is voorbij. En dus bent u misschien ook van plan om soep te maken van de pompoenen die u voor uw voordeur heeft gelegd. Maar daar moet je mee oppassen, waarschuwt het antigifcentrum. ?Niet elke pompoen is eetbaar en we krijgen jaarlijks tientallen meldingen van vergiftiging binnen.?

© Fotograaf: Truineer

Pompoensoep, pompoenlasagne of gewoon puur in de oven. De weken rond Halloween is de typische herfstgroente amper weg te denken. En die populariteit zien ook de supermarkten en groenteveilingen. Zij zagen hun verkoop de laatste jaren fors stijgen. Dat schrijft VRT NWS. Maar toch moeten we oppassen, want niet elke pompoen is eetbaar. ?Elk jaar zien we tientallen gevallen passeren van vergiftiging door pompoenen?, zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. ?Vorig jaar bijvoorbeeld maakten 37 giftige pompoenen 42 slachtoffers. En ook dit jaar lijkt het die kant op te gaan.?
Wie een pompoen in de supermarkt koopt, hoeft niet onmiddellijk te vrezen. De supermarkten zelf en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen doen voldoende controles. Het probleem doet zich vooral voor in de moestuin. ?Als je giftige sierpompoenen in je tuin plant en je buurman heeft eetbare pompoenen staan, kan er door insecten kruisbestuiving plaatsvinden. De nieuwe normaal eetbare vruchten kunnen dan cucurbitacines bevatten, giftige stoffen die zorgen voor een bittere smaak?, zegt De Cock.
Een pompoen die bitter smaakt, spuw je dan ook het best onmiddellijk uit. Dat is de boodschap van het Antigifcentrum. Want die giftige pompoenen zijn helemaal niet zo onschuldig. ?Mensen beginnen te braken, kunnen koliekachtige buikpijn hebben die gepaard kan gaan met hevige, soms bloederige diarree. Dat laatste is vooral gevaarlijk omdat het kan lijden tot uitdroging. In de ergste gevallen is er ook sprake van duizeligheid en hartkloppingen.? Contact opnemen met de huisarts is zeker aanbevolen, maar mensen kunnen in afwachting ook bij het Antigifcentrum terecht voor hulp.