Truineer Nieuws melden?

Met Memoride de boer op!

OKRA Sint-Truiden werkte mee aan de presentatie van een nieuw initiatief van OKRA Sport+, de MEMORIDE. Even kort uitgelegd. De MEMORIDE is een systeem waarbij een minder mobiel persoon tijdens zijn oefeningen op de hometrainer of loopband, tegelijkertijd kan zien op een scherm waar hij (buiten) aan het lopen is.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Hij kan zelfs zijn parcours zelf uitstippelen, bijvoorbeeld in de straat waar hij geboren is of waar zijn kinderen wonen, of zelfs gaan fantaseren: de Mont Ventoux beklimmen of langs het strand van Copacabana fietsen. Terwijl hij fiets, rijdt hij tevens op de weg die hij volgt via Google Maps en ziet hij foto?s passeren die hem moeten herinneren aan de plaats die hij koos of wil ontdekken.
OKRA Nationaal heeft het systeem aangekocht en wil ermee naar de trefpunten trekken, maar dat is nog niet voor dit jaar, want eerst moeten de mensen die het systeem moeten begeleiden nog opgeleid worden. Maar het is vooral bruikbaar op die plekken waar je minder mobiele mensen samenbrengt, in Rust- en Verzorgingstehuizen, bijeenkomsten van Samana of OKRA.
We mochten, samen met de bewoners van Den Akker in Sint-Truiden, voor het eerst het ding proberen, maar we mankeerden wel een en ander. ?De foto?s van Google waren erg verouderd: een dame van 85 zag zelfs dat haar huis nog te koop stond! De fiets was niet elektrisch en we mankeerden de geur van bloeiende bomen en ? vers bemeste akkers. Maar het is een initiatief met potentieel, waar heel wat senioren met bewegingsproblemen toch nog een stukje van de wereld zien, al fietsend. En bovendien waren we ook nog een beetje fier, wat we door Brussel uitgekozen werden om mee te doen aan de testfase. Maar ja, daar zijn we in Sint-Truiden niet te beroerd voor?, aldus OKRA-voorzitter Marc Ruymen.