Truineer Nieuws melden?

Meer fruit eten dankzij twee ?duwtjes?

Om een positieve gedragsverandering te bekomen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van nudging: het geven van subtiele duwtjes (nudges) richting gewenst gedrag. Groene stickers op de gezonde producten in de supermarkt zoals fruit en groenten of rode stickers op ongezonde producten zoals snoep en frisdrank zijn hiervan klassieke voorbeelden.

© Fotograaf: Truineer

Om te achterhalen hoeveel en welke van dergelijke stimuli het sterkst leiden tot gedragsverandering en bijvoorbeeld meer fruitconsumptie, hield onderzoeker Tom Deliens van de Vrije Universiteit Brussel een grootschalig experiment in het universiteitsrestaurant op de campus in Etterbeek, waar dagelijks zo?n 1000 studenten en personeelsleden hun middagmaal verorberen.
Aan het dessertenbuffet waar er naast fruit ook nagerechten zoals ijs, pudding en cake worden aangeboden, werden tijdens het experiment week na week nieuwe stimuli geplaatst bij het fruit waaronder een poster van de vernieuwde voedingsdriehoek, gevolgd door groene hartvormige labels met een glimlach op die werden opgehangen boven het fruit. Daarnaast zette Deliens boodschappen bij het buffet die onder andere de voedingswaarde van fruit benadrukten tegenover de ongezonde alternatieven.

Uitkomsten
Uit het experiment blijkt nu dat in de periode met twee nudges (een voedingsdriehoek en de groene hartvormige labels) bij het buffet, de restaurantbezoekers het meest een stuk fruit kozen als nagerecht. Op lange termijn bleek de combinatie van vier verschillende nudges het meest effectief. Bij een of drie stimuli werd geen significante stijging in de fruitverkoop vastgesteld.

Geen wondermiddel
Ondanks de stijgende fruitverkoop bleek evenwel uit een bijkomende reeks interviews met ruim 550 restaurantgangers dat slechts 3% van de bevraagden hun gedrag effectief aanpaste onder invloed van de aangebrachte stimuli. 66% merkte de nudges op, met de voedingsdriehoek die het meest de aandacht trok (54%) gevolgd door de boodschappen die aangaven hoeveel procent van de bezoekers al voor fruit had gekozen (23%). Minder dan een vijfde van wie de nudges opmerkte, zag het hartje of andere boodschappen staan. Tot slot gaf 73% aan dat ze nudging een goede manier vinden om consumenten aan te zetten om bijvoorbeeld gezonder te eten.
Om tot succesvolle gedragsverandering te komen, is het volgens Tom belangrijk om nudging te integreren in een bredere, activerende aanpak, zoals het verhogen van de kostprijs van ongezonde voeding en het verlagen van de kostprijs van gezonde voeding.