Truineer Nieuws melden?

Meer everzwijnen in Haspengouw

In een appelplantage in Nieuwerkerken is dinsdag een dood everzwijn aangetroffen. In Haspengouw is dat nog eerder een uitzondering, hoewel de dieren ook hier vaker voorkomen.

© Fotograaf: Truineer

Vermoedelijk werd het dier aangereden en is het later aan zijn verwondingen bezweken. Het kadaver vertoonde immers ernstige hoofdwonden. Volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt duiken in het zuiden van de provincie de jongste jaren vaker evers op. ?Nochtans speelt het Haspengouwse landschap met zijn open velden en fruitplantages niet in de kaart van de varkens. Maar door drukjachten worden ze verjaagd en zwermen ze steeds verder uit.?
De plantage waar het dier gevonden is, ligt in de buurt van provinciedomein Nieuwenhoven. ?Of dit drukbezochte domein voor de varkens een geschikte plaats is, durf ik wel te betwijfelen?, zegt Ramaekers. ?De kans dat ze er door mensen gestoord worden, is te groot.? Drukjachten zijn nog niet aan de orde in Haspengouw, zo groot is de populatie immers nog niet.
Gilbert Christaens, voorzitter van Wildbeheerseenheid Nieuwenhoven, ziet ook meer everzwijnen opduiken dan vroeger, maar wijst erop dat jagers niet overal meer kunnen jagen. ?WBE Nieuwenhoven heeft een gebied van ruim 4.200 hectare jachtgebied. Twee jaar geleden hebben wij in dat gebied ingekleurd waar wel en niet meer gejaagd kan worden. We houden daarbij rekening met woningen, bevolkte kernen, pleinen? maar ook met opmerkingen en bezwaren van bewoners. Dat heeft natuurlijk ook consequenties. Als hun percelen schade oplopen door loslopend wild, kunnen ze geen verhaal halen bij de jachtverenigingen?,?zegt Christiaens.