Truineer Nieuws melden?

Limburgse wijn in Carrefour

De eerste productie van het nieuwbakken wijncollectief Jerom Winery van vader Ghislain en zoon Jeroen Houben in Borgloon ligt vanaf december permanent in de rekken bij Carrefour. Een primeur voor de Limburgse wijnmakers.

© Fotograaf: Truineer

Belgische wijnen vind je wel af en toe in de grote supermarkten. Zo lanceert Delhaize naar aanleiding van de Belgische feestdag wel eens een beperkt gamma van Belgische witte en ros?wijnen. Ook in de Colruyt kan je de Don Baron van C?tes de Sambres et Meuse of de rode Waes van de Vlaamse Landwijn aantreffen.
Het jonge initiatief Jerom Winery van zoon Jeroen en vader Ghislain Houben in Borgloon heeft zopas een akkoord met Carrefour Belgi? gesloten. Sinds deze maand is hun Haspengouwse Chardonnay en de rode Acolon al te vinden in de hypermarkten van Carrefour. ?Vanaf volgende maand vind je ze ook in alle Carrefouwinkels?, zegt Jeroen Houben. Volgens vader Ghislain Houben gaat het om een primeur. ?De meeste regionale wijnbouwers hebben onvoldoende productie om permanent aanwezig te zijn in de supermarkten. Bovendien hebben ze vaak al een netwerk van andere kanalen uitgebouwd om van hun afzet verzekerd te zijn.?
De witte en rode Haspengouwse wijn is nu voor respectievelijk 12 en 13 euro per fles in de Carrefour te vinden. Voor Limburgse, en bij uitbreiding Belgische wijnen is dat een erg matige prijs
Vader Ghislain Houben, tevens professor Bedrijfseconomische Wetenschappen aan de UHasselt, is al sinds 2002 actief in de wijnbouw. Met zijn wijndomein Hoenshof mikt hij vooral op de gastronomische wereld. Samen met zoon Jeroen hield hij vorig jaar Jerom Winery boven de doopvont. De twee mikken met hun initiatief op de Haspengouwse fruittelers die bereid zijn om hun areaal aan appel- of perenbomen om te bouwen tot wijngaarden. In ruil verzekert Jerom Winery hen van de nodige wijnbouwkennis en van de afzet in langetermijncontracten. ?Wij nemen het commerci?le risico van hun over?, aldus Ghislain Houben. Jerom Winery kan zo al rekenen op 18 hectare aan wijngaarden. Daarmee komt het jonge bedrijf meteen in de buurt van de 25 hectare van Wijnkasteel Genoels-Elderen. ?Op termijn willen we kaap van 100 hectare ronden?, aldus nog Ghislain Houben.