Truineer Nieuws melden?

Heemkunde Brustem organiseert tentoonstelling met klasfoto?s

In Brustem werd onlangs 200 jaar onderwijs, op een waardige manier gevierd.

© Fotograaf: Jo Gennez

Het was voormalig gemeenteontvanger Petrus Otten die in 1819 op het Kapelhof van start ging met een eenmansschool. Voor die tijd werd er ook onderwijs gegeven, maar dat waren eerder kleinschaligere, niet-klassikale initiatieven. Ook Heemkunde Brustem werkte mee aan het feestweekend. In het oud-gemeentehuis, waar vroeger de jongensschool gehuisvest was, organiseerde de jongste vereniging van Brustem een tentoonstelling met meer dan tweehonderd oude klasfoto?s. De oudste foto?s dateerden van exact honderd jaar geleden. Heel wat inwoners van Brustem bezochten de tentoonstelling en gingen op zoek naar zichzelf op een van de vele klasfoto?s. Het dorp heeft een rijke geschiedenis wat onderwijs betreft. Er waren niet enkel foto?s van de huidige basisschool De Boomhut te zien. De heemkundevereniging kon ook de hand leggen op foto?s van de rijkslagereschool aan de Vliegveldlaan en het Pensionnat Saint-Joseph op Saffraanberg.
Voorzitter Emile Grommen: ?Aan wie zelfzelf of anderen herkende op een van de foto?s vroegen we de namen in te vullen op een dubbel van de foto. Op die manier hebben we heel wat namen kunnen achterhalen.? De foto?s kwamen onder meer uit de collectie van wijlen Jos Neven en gepensioneerde leerkrachten van de vroegere gemeenteschool.