Truineer Nieuws melden?

Harmonie Gingelom bestaat 140 jaar

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in Gingelom viert dit jaar haar 140-jarig bestaan. Dat vond de harmonie dan ook de perfecte gelegenheid om een boek uit te brengen over hun geschiedenis. Het boek met de titel ?Harmonie in eenvoud? werd vorig weekend officieel voorgesteld aan het publiek.

© Fotograaf: Delphine Dehairs

Al 140 jaar lang bekoort de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in Gingelom ons met haar moderne en klassieke muziek. Het is een harmonie voor jong en oud, gelegen in Zuid-Limburg onder leiding van dirigent Hans Wuestenberg. Om haar verjaardag te vieren werd een boek geschreven over de geschiedenis van de harmonie. Het boek kwam tot stand na een samenwerking tussen de muzikanten en het bestuur, maar in het bijzonder door Gilbert Medart, Loes Keimes, Simon Vinck, Martine Meirens, Ella Smets en Marleen Van Poeck .
Het boek heeft als titel ?Harmonie in eenvoud? en wil daarmee vertellen dat de harmonie open staat voor alle lagen van de bevolking. “Zowel jong als oud kan bij ons terecht. We sluiten niemand uit en willen iedereen met open armen ontvangen. Ook vinden we het belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven ondanks dat we toch een goede muziekmaatschappij zijn. We mogen zeggen dat we bij de beteren horen, maar gaan dat niet van de daken schreeuwen”, vertelt voorzitter en Truienaar Gilbert Medart. “Nog een andere betekenis van de titel is dat we in harmonie met elkaar omgaan. We zijn een hechte vriendengroep en werken samen met een goede geestdrift. Dit merken we niet alleen tijdens onze repetities, maar ook achteraf is er meestal nog een gezellig onderonsje in ons lokaal. Bij evenementen mogen we spreken van veel vrijwillige hulp.?
Op de kaft van het boek staat een vlag afgebeeld. Die werd geschonken door de vroegere kasteelheer van Gingelom. De vlag bevindt zich vandaag nog steeds in het lokaal. Ook kan je een partituur terugvinden op de kaft van het boek met de naam ?Avant mourir?. Het is een partituur geschreven door ??n van de vroegere dirigenten, namelijk Jean Menten. Hij was ernstig ziek en schreef het voor zichzelf. De harmonie wil hem op die manier dan ook graag eren.
Het voorwoord werd gegeven door de voormalige burgemeester van Gingelom, namelijk Eddy Baldewijns. Hierin beschrijft hij zijn dankbaarheid voor hetgeen de harmonie tot nu toe schonk aan de gemeente.
Op zondag 24 november werd het boek officieel voorgesteld en het 140-jarig bestaan van de harmonie gevierd. Er was onder andere ook een misviering in de kerk van Gingelom. Daar ontbrak de muzikale toets zeker niet. De harmonie sluit het jaar af met hun jaarlijkse aperitiefconcert in samenwerking met de Fifty One. Dat concert zal doorgaan op 8 december in de Begijnhofkerk in Sint-Truiden. De opbrengst is voor het goede doel en gaat naar meerdere projecten die de Fifty One steunt.