Truineer Nieuws melden?

Geldstukken van 1 en 2 cent niet meer gebruikt

Tijd om af te ronden. Vanaf 1 december zullen handelaars bij cashbetalingen het eindbedrag verplicht tot op 5 cent afronden. Zit jij thuis nog met een karrenvracht aan koperen 1 en 2 centjes?

© Fotograaf: Truineer

Nog een paar dagen en het is over en uit met die vervelende 1 en 2 centjes die je bij de bakker of kruidenier terugkrijgt, maar vervolgens nooit meer uitgeeft. Vanaf 1 december zullen handelaars het eindtotaal afronden tot op 5 cent. 4,99 euro wordt 5 euro, terwijl 4,97 euro naar 4,95 euro wordt afgerond. Bij betalingen met de kaart verandert er niets.
De beslissing komt er op aandringen van de Nationale Bank, die aan de lopende band koperen muntjes van 1 en 2 cent moet bij slaan omdat de centjes massaal in spaar- of ?rospotten? belanden. ?Hun kleine nominale waarde maakt de productie bovendien erg duur? klinkt het bij de Nationale Bank, die is gestopt met de productie van 1 en 2 centjes. ?De munten die nu in omloop zijn, blijven uiteraard een geldig betaalmiddel. Er worden alleen geen centjes meer bijgemaakt.? In Nederland worden betalingen overigens al veel langer naar 5 cent afgerond.