Truineer Nieuws melden?

Erfgoud blijvend eerbetoon aan Trudofeesten

23 november was de naamdag van de Heilige Trudo. Dan zette Sint-Truiden de stichter van de stad extra in de kijker. Dit jaar vormde deze feestdag ook de offici?le afsluiter van een meer dan geslaagd Trudojaar. Als eerbetoon aan een topeditie van de Trudofeesten stelde het stadsbestuur tijdens dit slotmoment een gloednieuwe digitale erfgoeddatabank voor.

© Fotograaf: Truineer

Met heel veel trots blikt de stad Sint-Truiden terug op een meer dan geslaagd Trudojaar met tal van activiteiten, concerten, expo?s, wandelingen, vieringen en zoveel meer onvergetelijke momenten.

?Het waren 12 fantastische maanden met als apotheose natuurlijk ons massaspektakel Trudo en Am?lia dat meer dan 15.000 bezoekers wist te beroeren. Heel veel Truienaren hebben het beste van zichzelf gegeven om van deze Trudofeesten een succes te maken. Trudo leefde ?cht onder onze inwoners. We willen dit topjaar daarom ook passend afsluiten?, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Lichtprocessie
Het slotweekend startte op vrijdag 22 november met een lichtprocessie ter ere van de stadsstichter
Honderden Truienaren namen deel aan de optocht, waarbij het schrijn van Trudo van de Sint-Pieterskerk ? in zijn geboorteplek Zerkingen ? naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk gedragen werd.

?Met de processie brachten we op serene wijze hulde aan onze patroon. Het magische moment vormde een opstapje naar de slotviering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk: een eervolle Trudomis die op veel belangstelling kon rekenen ?, aldus de deken van de het Dekenaat Sint-Truiden, Wim Ceunen.

Reizende installatie
Zoals de traditie wil, blijft van iedere editie van de Trudofeesten ook een kunstwerk over als onuitwisbaar eerbetoon. Dit jaar viel de keuze op een innovatieve installatie met de naam Erfgoud, een digitale encyclopedie over de lokale geschiedenis.

?Deze databank is een ?work in progress? en bevat op dit moment ongeveer 1.300 artikels. Die informatie kan je raadplegen via een mobiele creatie, maar even goed ook vanop je computer of smartphone. De installatie zelf is van de hand van Truiens kunstenaar Raf Roefflaer en zal de komende maanden opduiken in onder meer het stadhuis, de Festraetsstudio, het Abtskwartier, scholen, ziekenhuis, en woonzorgcentra?, vertelt schepen van Roerend Erfgoed Jurgen Reniers.

?Dankzij de hulp van veel gedreven mensen, beschikken we nu al over tal van oude foto?s, authentieke tekeningen en deskundige beschrijvingen die je tonen hoe diverse sites in onze stad en deelgemeenten er vroeger uitzagen. Erfgoud zal in de loop van de komende jaren verder aangevuld worden en op termijn uitgroeien tot het digitale portaal naar onze enorm rijke schat aan roerend en onroerend erfgoed, waaronder waardevolle monumenten, archeologische vondsten en verloren gewaande tradities?, besluit schepen van Monumentenbeheer Jelle Engelbosch.

Inwoners kunnen helpen
Je kan het digitaal erfgoedportaal raadplegen op www.erfgoud.be. Inwoners die zelf waardevolle objecten, foto?s of archiefmateriaal van henzelf of van de vereniging waarvan ze lid zijn ter beschikking willen stellen aan deze publieke databank, kunnen dit laten weten aan info@erfgoud.be.