Truineer Nieuws melden?

Een lege brooddoos is al lang geen uitzondering meer

Armoede organisaties, sociale bewegingen, Decenniumdoelen, een platform van armoedeorganisaties, vakbonden en mutualiteiten, luidden vorige week de alarmklok.

© Fotograaf: Truineer

Volgens de jaarlijkse Armoedebarometer van Decenniumdoelen komt 16,4% van de Belgen niet rond met zijn loonzakje.
Volgens Kind & Gezin groeit ??n op de zeven kinderen jonger dan 3 jaar op in een gezin in kansarmoede. Intussen stijgt ook het aantal leefloners in Vlaanderen (tot 41.000) ?n groeien de wachtlijsten voor sociale woningen (tot 154.000). Ook in Limburg liegen de cijfers er niet om. Vandaag leeft 14, 4 procent van de Limburgse kinderen in armoede, terwijl dat tien jaar geleden nog een derde minder was.
Zuid-Limburg verarmt zienderogen
Vooral de stijging in Zuid-Limburg valt op. In Tongeren stijgt de kansarmoede van 5,9 procent in 2010 naar 18,6 procent in 2018. In Sint-Truiden van maar liefst 10, 9 procent in 2010 naar 17,6 procent in 2018. Terwijl de wachtlijst van de Sociale Bouwmaatschappij CV Nieuw Sint-Truiden wel 1500 wachtenden telt, en je als kandidaat-huurder mag rekenen op een wachttijd van 4 jaar en langer.
Momentum
Onze nieuwe regering heeft de mond vol van kwalitatief onderwijs. Maar leerkrachten tellen meer en meer lege brooddozen op school. Elke ouder weet dat je met een hongerige maag niets kan aanvangen. Vanuit de armoedebestrijding pleit men daarom voor een gratis gezonde maaltijd in alle scholen, zodat alle leerlingen weer kunnen studeren, net als die kinderen met een volle brooddoos. Dat het mogelijk is, bewijst men in basisschool Momentum, waar zeer goedkope maaltijden worden verstrekt met de hulp van handelaars en vrijwilligers