Truineer Nieuws melden?

Duivenwereld eert Filip Herbots

Op Stayen vonden de nationale dagen van de KBDB, de Koninklijke Belgische Duivenbond, plaats. Naar aanleiding van die organisatie werd Filip Herbots (op foto derde van rechts) ge?erd, een naam als een klok in dit wereldje en ook daarbuiten.

© Fotograaf: Truineer

Hoe het begon

Filip Herbots kreeg de duivensport met de paplepel binnen via zijn ouders, Leon en Elise. Filip (10) en zijn broer Jos (12) hadden goede resultaten behaald op school en in 1953 mochten ze zelfstandig met duiven beginnen. Hun eerste koppel duiven kwam er via eieren van beenhouwer Ren? Beckers, Sint-Truiden. De broers Herbots gingen die ophalen met hun brommer. Er kwamen ook duiven bij van moeders broer en zo begonnen ze te spelen op een klein hokje boven het “snijhuis” van vader die ook beenhouwer was. Filip en Jos speelden samen tot Jos trouwde. Vader Leon speelde samen met zijn broer maar van zodra Filip en Jos met duiven begonnen is hij met hen gaan samenspelen.

En intussen…..Bekend in heel de wereld

De kennis en ondernemerschap met hoogstaande kwaliteit in prijsduiven maakte van Filip Herbots een internationaal duivenmakelaar. De naam Herbots is bekend in de duivenmiddens in de vijf continenten. Naast de heeft Herbots bijgedragen aan de plaatselijke economie in de regio Zouleeuw-St.Truiden, vooral door zijn internationale gasten die er op werkbezoek kwamen.

Maar Filip Herbots was en is meer dan een duivenman en commercant pure sang. Hij werd niet toevallig ereburger van Zoutleeuw. Hij zette die stad niet alleen op de kaart, hij wordt er ook geprezen voor zijn politieke carri?re als gewezen CVP-mandataris. Daarnaast was en is hij ook een graag geziene gast op sociaal vlak. Hij ondersteunde met zijn ‘sprekende glimlach’? talrijke projecten met zijn centen en was in een vorig leven ook nog bestuurslid van STVV. Maar de grootste uitstraling kwam er door hem via de duivensport. Een sport die in de genen zit van zijn familie en die nu op een hoog niveau wordt voortgezet door zijn kinderen en familie. Zijn zoon Raf trad overigens niet alleen in zijn voetsporen als duivenman, maar ook als politieker. Hij is CD&V-mandataris in de Truiense gemeenteraad.

Proficiat Filip