Truineer Nieuws melden?

Conference nog niet duurder na lagere Europese oogst

?We hebben een ontzettend mooi QTee-seizoen achter de rug. Vorig jaar hadden we stress omdat we bang waren dat we niet alles kwijt konden en dit jaar hadden we stress omdat we bang waren niet aan de vraag te kunnen voldoen?, vertelt Kris Wouters van Fruithandel Wouters. Ook de Sweet Sensation van de BFV ?boert? goed!

© Fotograaf: Truineer

?Alle QTee is inmiddels verkocht en tegen de verwachtingen in heeft de Duitse markt dit jaar veel QTee afgenomen.? Vanwege de vorst had Wouters dit jaar meer klasse 2 fruit dan verwacht. ?We hebben deze gelukkig goed kunnen verkopen. Daarnaast hebben we een goede gemiddelde prijs voor de QTee-peren kunnen krijgen. Het is erg belangrijk om een goede gemiddelde prijs te krijgen. Het heeft weinig zin om een deel van de peren voor een goede prijs te verkopen en het andere deel bij wijze van spreken weg te geven?, aldus Kris. De QTee is een perenvari?teit die vorig jaar ge?ntroduceerd werd en normaal gezien drie weken voor de Conference geplukte wordt.

Conference onder druk
?Ondanks het positieve QTee-seizoen heb ik toch een beetje een dubbel gevoel. Er zijn dit jaar duidelijk minder peren in Europa, QTee heeft hier goed van kunnen profiteren, maar Conference helaas nog niet?, vervolgt Wouters. ?De prijzen voor Conference zijn momenteel nog niet zo goed als wij handelaren hadden verwacht. Toch houden we hoop dat het nog goed gaat komen in december. Momenteel zijn er nog andere peren op de markt en volgende maand zijn die volumes zo goed als op.?
?Het is voor de telers broodnodig dat de situatie op de hardfruitmarkt beter wordt. Vorig jaar was vreselijk slecht, maar ook de jaren daarvoor waren niet bijster goed. Het is belangrijk dat de telers dit jaar een betere prijs voor hun product gaan krijgen, maar we lopen tegen structurele problemen aan. Er is gewoon te veel Conference op de markt en er komen nog steeds bomen in productie. Gelukkig is de Brexit wat opgeschoven en gaan er op het moment vrij veel peren naar Oost-Europa?, besluit Kris.

Sweet Sensation op de markt
De verkoop van Sweet Sensation peren is bij The Greenery in week 44 van start gegaan. Gisterenavond kwamen de Sweet Sensation telers bij elkaar voor een gezamenlijke aftrap en kennisdeling. Volgens The Greenery zijn de verwachtingen voor het verkoopseizoen goed door de goede kwaliteit en smaak van de peren en zijn de eerste reacties vanuit de retailers en de consumenten enthousiast. Door de warme zomermaanden zijn de peren dit jaar zoet van smaak en hebben ze een rode blos. De eerste partijen zijn inmiddels gesorteerd en het percentage Sweet Sensation kwaliteit ziet er volgens The Greenery goed uit.