Truineer Nieuws melden?

150 Truiense leerlingen stunten met kleurrijke dronefoto

Vandaag was het Fluodag. Met een opvallende actie aan DronePort riepen 150 leerlingen uit drie scholen hun leeftijdsgenoten op om meer aandacht te besteden aan zichtbaarheid in het verkeer.

© Fotograaf: Truineer

Ruim 30% van fietsende kinderen raakt op weg naar school betrokken in een ongeval. Dat is verontrustend omdat uit tellingen blijkt dat ??n leerling op vijf onvoldoende verlicht rijdt.

Dronefoto
Er is nochtans een oplossing die veel problemen kan vermijden: een fluohesje dragen. Hierdoor verdrievoudigt de afstand waarop automobilisten hen kunnen opmerken tot 150 meter. Op dinsdag 12 november werd het (levens)belang hiervan in de kijker gezet. Dan was het Fluodag. Dat is een initiatief van XIU vzw onder het ambassadeurschap van VRT-weerman Frank Deboosere, dat jongeren moet motiveren zich meer zichtbaar te maken in het verkeer.

?In Sint-Truiden namen drie scholen aan Fluodag deel. Om de vraag naar verkeerszichtbaarheid in de verf te zetten, organiseerden ze een actie aan DronePort. Getooid in fluokleding in alle kleuren poseerden 150 leerlingen voor een dronefoto. We zijn blij dat dit zo leeft onder onze kinderen. We zijn ervan overtuigd dat ze ook hun leeftijdsgenoten kunnen inspireren om geen risico?s te nemen en dat fluohesje voortaan gewoon te dragen?, zegt schepen van Flankerend onderwijs Hilde Vautmans.?

Fietsknelpunten wegwerken

Op Fluodag wordt de vraag naar meer verkeerszichtbaarheid extra kracht bijgezet, maar in Sint-Truiden is er daar het jaar rond veel aandacht voor. Afgezien van Fluodag, worden nog verschillende andere initiatieven georganiseerd die het verkeersbewustzijn van leerlingen aanwakkeren.

Acties zoals autoluwe schooldag en de fietslichtjesweek dragen bijvoorbeeld al enkele jaren bij tot de veiligheid van kinderen en jongeren. Daarenboven staan er ook maatregelen op het programma die verkeersveiligheid in de kern aanpakken en zal er ge?nvesteerd worden in betere fietsinfrastructuur.

?We maken een plan op om onze fietsknelpunten weg te werken en ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich veilig met de fiets tussen de school en hun woning kunnen verplaatsen. Heel binnenkort starten we met de uitrol van de eerste projecten. En daarnaast hebben we de voorbije jaren natuurlijk al verschillende maatregelen genomen om de zichtbaarheid aan de scholen zelf te verhogen. Zo staan er aan alle scholen reflecterende verkeersmaatjes en opvallende octopuspalen en delen we jaarlijkse fluohesjes uit op de autoluwe schooldag?, besluit burgemeester Veerle Heeren.