Truineer Nieuws melden?

Vinden onze peren hun weg in Japan?

De Limburgse Conference-peren zullen binnenkort mogelijk ook naar Japan ge?xporteerd worden. Het Federaal Voedselagentschap onderhandelt momenteel nog met het land over enkele voorwaarden, maar daarna kan het snel gaan.

© Fotograaf: Truineer

De borden hangen er nog steeds. ?Politiekers, geef ons Rusland terug?, maar heel wat fruittelers vrezen dat Rusland volledig verloren is voor onze perenmarkt, want na al die jaren boycot is onze plek er op de markt ingenomen door ?anderen?.
Door de Russische boycot verkeert de perenteelt in onze provincie dus al meer dan vijf jaar in zwaar weer. De sector is voortdurend op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Met Japan dient zich weldra een nieuwe mogelijkheid aan. In de zomer van vorig jaar sloten Europa en Japan al een vrijhandelsakkoord, het grootste dat de Europese Unie ooit sloot. In dat kader vond er in mei een handelsmissie plaats naar het land van de rijzende zon. Daar werd al de toestemming gegeven om Conference-peren te importeren.
Momenteel lopen er echter nog onderhandelingen tussen het FAVV en de Japanse overheid over de nodige garanties en certificaten. De nieuwe importeur moet bijvoorbeeld garanderen dat hij geen nieuwe plantenziektes het land inbrengt.
Op verzoek van Europarlementslid en Truiens schepen Hilde Vautmans namen ook enkele vertegenwoordigers van de Haspengouwse fruitsector deel aan de handelsmissie die het ijs moest breken.
De vergelijking met de Chinese markt is dan niet veraf. Daar groeit onze perenexport stilaan naar 10.000 ton, oftewel 3 procent van de totale productie. Maar daar zijn onze fruittelers dan ook al bijna tien jaar mee bezig Het zal dus langzaam moeten gaan.
Hilde Vautmans, die in het Europees Parlement lid is van de Delegatie voor de betrekkingen met Japan, zal zondag het Limburgse fruit promoten bij Japanse ministeri?le verantwoordelijken op de Japan Day van STVV. ?Ik grijp elke kans aan om hen te overtuigen?, zegt Vautmans. ?Bovendien zijn er in Europa dit jaar nooit geziene budgetten, zo?n 192 miljoen euro, vrijgemaakt voor de promotie van onze producten. Dat moet ervoor zorgen dat de Japanners ook snel onze lekkere appels en peren leren kennen.?