Truineer Nieuws melden?

Trudo nog met ??n arm op monument

De Heilige Trudo, een van de figuren op het oorlogsmonument in de Stapelstraat in Sint-Truiden, is afgelopen weekend een arm kwijtgespeeld, net in het jaar van zijn grote viering! Er blijft hem blijkbaar niets bespaard.

© Fotograaf: Truineer

Trudo smeekt al bijna een eeuw om bescherming voor ?zijn? Sint-Truiden tegen oorlog en ander onheil. Op het oorlogsmonument in de Stapelstraat aanroept hij de de heiligen in de hemel. Althans, dat deed hij tot vorig weekend. Want afgelopen weekend werd Trudo geamputeerd.
Overbuur Annemie Duchateau zag Trudo?s arm op straat liggen. Maar hoe die daar terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. Op de camerabeelden uit de buurt werd alleszins niets verdachts opgemerkt. De dienst Patrimonium stelde vast dat de onvrijwillige amputatie meer dan waarschijnlijk het gevolg is van betonrot en erosie. De feiten komen heel ongelegen, nu de vieringen op 1 en 11 november voor de deur staan. De arm werd wel gerecupereerd. Maar hoe van aan het monument tot op straat geraakt is, is waarschijnlijk het voorwerp van een nieuw mirakel.
?We waren ons bewust van de slechte staat van het monument en hadden al een gedetailleerd restauratiedossier laten opmaken?, zegt schepen van Onroerend Erfgoed en Monumenten Jelle Engelbosch (N-VA). ?Helaas zijn we in snelheid gepakt. Gelukkig ligt het restauratiedossier klaar. We zullen dus niet alleen Trudo?s arm herstellen, onze heilige wordt samen met het volledige monument opgeknapt.?
De oorspronkelijke gedenksteen is bijna honderd jaar oud. In 1954 werd het monument uitgebreid ter herinnering van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.
Het monument speelt vandaag nog altijd een centrale rol bij de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. En zonder arm, is het ook geen zicht.