Truineer Nieuws melden?

Smartbus leert jongeren de gevaren van het internet

Gedraagt uw kind zich online vooral als een Ninja, of eerder als een Dynamo? Vanaf vrijdag komen de leerlingen van vier scholen erachter welk type internetgebruiker ze zijn in de Smartbus. Die start dan zijn Europese tour in Sint-Truiden.

© Fotograaf: Truineer

De Smartbus, een initiatief van technologiegigant Huawei en enkele partners, doet dienst als interactief klaslokaal om leerlingen tussen 11 en 15 jaar bewust en veilig te leren omgaan met de data die ze delen op het internet. ?Dat gebeurt met behulp van VR-brillen, smartphones en zelfs een goochelaar?, zegt Hannes Van Raemdonck van Huawei. ?De leerlingen zullen bijvoorbeeld ook enkele vragen moeten beantwoorden en krijgen op basis daarvan punten. Die scores bepalen dan welk type internetgebruiker ze zijn op ons Smartkompas.?
Acht types
Het Startkompas onderscheidt acht soorten internetgebruikers:
??Sociale curator: controleert nauwgezet welke websites hij opent, met wie hij chat en welke info hij doorstuurt.
??Ninja: beschermt andere surfers tegen virussen en bedreigingen met zijn internetkennis.
??Bewaarder: draagt zorg voor zijn privacy en die van zijn vrienden.
??Motivator: spoort anderen aan om meer te leren over de digitale wereld.
??Stedeling: geniet ten volle van het internet en haar troeven, maar gelooft te snel wat hij ziet en leest.
??Dynamo: houdt van actie en heeft veel energie online, maar gedraagt zich vaak te impulsief.
??Avonturier: zoekt lustig de grenzen van het internet op, en beseft daarbij niet altijd de risico?s.
??Activator: verkent graag het internet en doet dat op een veilige manier.

Op basis van hoe de leerling zich gedraagt online, krijgt hij in de Smartbus op maat gemaakte tips. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om regelmatig apps te updaten, om de wifi- en Bluetooth-verbinding van je smartphone ?s nachts uit te schakelen en om je locatievoorziening zo weinig mogelijk op te zetten. De eerste online zoekresultaten zijn ook niet automatisch de meest waarheidsgetrouwe, en door je telefoon op te laden op een openbare plaats, riskeer je ongewenst info te delen. Huawei raadt kinderen die met cyberpesten te maken krijgen ten slotte ook aan om te praten met een volwassen vertrouwenspersoon.
Europese tour
De Smartbus rijdt al enkele jaren rond in Spanje. ?Omdat dat een enorm succes is, komt er nu een tour door heel Europa, die vrijdag start in Sint-Truiden?, zegt schepen van Jeugd Hilde Vautmans (Open Vld). ?Het is goed dat jongeren meer leren over de kansen en gevaren van het internet. Want ze beseffen niet altijd dat Facebook eigenlijk het digitale equivalent van een grote affiche op straat is. Wie foute foto?s deelt met de verkeerde persoon, loopt het risico om daar later mee gepest te worden. En als jongeren later gaan solliciteren, kunnen ze door hun werkgever bijvoorbeeld geconfronteerd worden met iets wat ze ooit online hebben gezet.?
De bus stopt vrijdag en volgende week dinsdag in vier Truiense scholen: Freinetschool Het Wijdeland, Het Kompas, Momentum en Hasp-O Zepperen. Daarna tourt hij heel oktober lang door Belgi?. In Limburg kunnen later deze maand de leerlingen van de Next Hotelschool in Hasselt nog op de bus stappen.