Truineer Nieuws melden?

Sint-Joris krijgt een nieuw bos

Goed nieuws uit Alken bij de start van de Week van het Bos: in Sint-Joris komt er een nieuw bos van 6 hectare.

© Fotograaf: Truineer

Het nieuwe bos wordt aangeplant in een lange strook evenwijdig aan de spoorlijn, vanaf de Wolfsstraat tot aan de begraafplaats in de Schoolstraat.
De priv?-eigenaar wil er een bos aanplanten dat toegankelijk wordt voor iedereen. Buren zullen er kunnen wandelen en kinderen ravotten.
Maar ook de scouts, de basisschool en het Mariahuis, een vzw voor jongeren in probleemsituaties, zullen van het bos kunnen genieten.
??Het bos zal bestaan uit inheemse soorten gemengd met verschillende types canadapopulier en grauwe abeel. Zo ontstaan er snel dikke bomen, en zal het dus rap op een echt bos lijken?, weet Karolien Van Diest, co?rdinator bij Bosgroep Limburg vzw. ?De Bosgroep heeft als opdracht grondeigenaars te ondersteunen bij het beheer en de aanplant van hun bos. Wij zorgen voor de administratieve ondersteuning en voor de co?rdinatie van de beheerwerken.?
Klimaatschepen Frank Vroonen (Groen) is opgetogen over de samenwerking met de eigenaars en de Bosgroep Limburg. ?Meer en meer blijkt dat een groene leefomgeving invloed heeft op het geluk en de gezondheid van de mensen. Het nieuwe bos zal een groene long vormen in het centrum van Sint-Joris. Daarom dat we er bij de eigenaar op hebben aangedrongen dat het bos ook toegankelijk zou zijn voor jeugdbewegingen, de school en de inwoners van Sint-Joris. Ook voor ons gemeentelijk klimaatplan is dit een grote stap voorwaarts. Met elke extra boom verbetert de luchtkwaliteit en wint het klimaat.?
De bebossing is voorzien voor het plantseizoen 2020-2021. Inwoners en verenigingen van Sint-Joris worden dan uitgenodigd om mee de handen uit de mouwen te steken. De Week van het Bos, van 13 tot 20 oktober, is een initiatief van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid.