Truineer Nieuws melden?

Sint-Christina maakt 140 jaar muziek in Brustem

Koninklijke fanfare Sint-Christina Brustem is springlevend. De muzikanten vierden half oktober hun 140ste verjaardag met een jubileumconcert onder leiding van Peter Liesenborghs en een feestelijke receptie.

© Fotograaf: Jo Gennez

?We vieren deze mijlpaal met datgene waar we als fanfare goed in zijn, en dat is met muziek maken”, vertelt voorzitter Robert Gennez. ?Zo?n verjaardag is dan ook de ideale gelegenheid om onze muzikanten letterlijk in de bloemetjes te zetten. Aan het jubileumconcert ging een heel seizoen voorbereiding vooraf.?
Fanfare Sint-Christina zag het levenslicht in 1879. ?In dat jaar kreeg de fanfare een gemeentelijke toelage van 50 frank. Dat bleek uit de jaarrekeningen van de gemeente Brustem die op 26 juli 1880 werden goedgekeurd. Uit andere stukken konden we afleiden dat onze vereniging nooit een andere naam heeft gehad dan Sint-Christina, naar Christina de Wonderbare die in 1150 in Brustem geboren werd. Baron de Pitteurs, die in 1879 burgemeester was in Brustem, was de eerste voorzitter van de fanfare. Het oprichten van een fanfare moet een enorme inspanning gekost hebben, maar de inspanning om zo?n vereniging 140 jaar op de rails te houden, is nog groter geweest?, aldus de voorzitter.
Intussen is de fanfare al 140 jaar een vaste waarde in het dorp. ?We blijven onze idealen van in het begin trouw. Onze fanfare is een volkse vereniging waar iedereen, ongeacht stand of rang, de kans krijgt om gratis muziek aan te leren en te spelen?, aldus nog voorzitter Robert Gennez.