Truineer Nieuws melden?

Sint-Christina Brustem maakt al 140 jaar muziek

In 1879 werd de Fanfare Sint-Christina in Brustem opgericht. Dat is dit jaar 140 jaar geleden, en de fanfare is nog steeds springlevend en wil die uitzonderlijke verjaardag vieren met ? muziek.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Sint-Christina werd in 1150 in een eenvoudig gezin in Brustem geboren en werd wees toen ze vijftien was. Zij bleef met twee zusjes achter in het ouderlijk huis, waar zij zich met zijn drie?n aardig wisten te redden. Toen Christina ergens in het begin van de dertig was, stierf ze voor de eerste keer. Zij zou vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Truiden begraven worden, maar midden onder de mis bezorgde ze haar familie en vrienden de schrik van hun leven door plotseling rechtop in de kist te gaan zitten en als een vogeltje naar het gewelf van de kerk te fladderen. Pas op het bevel van de priester wilde ze weer naar beneden komen. Daar vertelde ze dat ze door engelen was meegenomen, die haar de hel en het vagevuur hadden laten zien. Ze hadden haar daarna voor de keuze gesteld om naar de hemel te gaan of op aarde te lijden voor de arme zielen. Ze had voor het laatste gekozen. Ze zou nadien nog twee keer sterven, de laatste keer definitief in 1224.
Tot zover het verhaal van Christina de Wonderbare, die haar naam gaf aan de Koninklijke Fanfare Sint-Christina uit Brustem. Opgericht in 1879, viert de fanfare volgend weekend haar 140ste verjaardag met twee gratis concerten: een jubileumconcert door de fanfare zelf onder leiding van dirigent Peter Liesenborghs in zaal Kapelhof in Brustem op zaterdag 5 oktober 2019 om 19.30 uur, gevolgd door een feestelijke receptie. Op zondag 6 oktober om 15.00 uur start er, eveneens in zaal Kapelhof, een muzieknamiddag met de Fanfare Royale Ste-Barbe & St-Laurent uit Dongelberg, de Koninklijke Harmonie Demergalm van Godsheide en de Koninklijke Harmonie Hoger-Op van Mielen-boven-Aalst.
En de foto die we bij dit nieuws geven moet zowat 100 jaar oud zijn!
Wil je meer info?? Bij fanfarebrustem@skynet.be kan je die krijgen.