Truineer Nieuws melden?

Sikhs vieren Nagar Kirtan

De Truiense Sikhgemeenschap organiseert op zondag 27 oktober 2019 zijn jaarlijkse optocht Nagar Kirtan. Dat is een volksfeest, waarbij geloof, traditie en vrijgevigheid centraal staan.

© Fotograaf: Truineer

De parade vertrekt omstreeks 12u aan de Gurdwara-tempel in Halmaal. Vandaaruit wandelen de Sikhs in grote getale richting het centrum van de stad. Vooraan in de optocht lopen vijf personen in traditionele klederdracht, gevolgd door de Palki Sahib – een versierde vrachtwagen die het heilige boek van de Sikhs vervoert – en vervolgens een stoet muzikanten die authentieke liederen zingen.

Grootste Sikhgemeenschap

Met dit feest brengen de Sikhs hulde aan hun eerste Goeroe, Nanak Dev Ji. Ook heel wat leden van de gemeenschap uit andere delen van het land stappen in deze processie mee.

?We hebben hier de grootste Sikhgemeenschap van Belgi?, die in totaal uit zo?n 4.000 personen bestaat. Nergens anders in het land wordt Nagar Kirtan dan ook zo uitbundig gevierd als in Sint-Truiden. Het is daarom de ideale gelegenheid om kennis te maken met deze inwoners, die bezoekers op die dag trouwens trakteren op cha-thee en pakora- en samosagebakjes. Demonstraties van hun traditionele sporten en muziek maken er een echt feest van?, vertelt schepen van Integratie Hilde Vautmans.

?De Sikhs zijn een zeer harmonieuze en vredelievende groep. Door hun jarenlange aanwezigheid – die trouwens prima verloopt – hebben we deze mensen ondertussen in ons hart gesloten. Het loont dus echt de moeite om hen beter te leren kennen, en meer te weten te komen over hun verrassende en inspirerende cultuur. Dat kan op meerdere momenten?, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.

550ste verjaardag
Dit jaar viert de geloofsstrekking namelijk haar 550ste verjaardag. In Sint-Truiden doen de Sikhs dat met een driedaags festival waarbij het heilige boek centraal staat. Dat boek – dat ze Goeroe Granth Sahib noemen – wordt op vrijdag 15 november plechtig geopend, waarna leden van de gemeenschap er onafgebroken, zowel dag als nacht, van de eerste tot de laatste letter uit beginnen voorlezen.?

Tijdens de slotdag, op zondag 17 november, in Hangar 66 volgt een afsluitende passage in het Nederlands om bezoekers te wijzen op de essentie van het heilige schrift: hoe we doorheen onze omgang met elkaar tot betere mensen kunnen groeien. De Sikhs nodigen iedereen hiervoor uit.