Truineer Nieuws melden?

Saffraanberg verdedigt het land zonder water

Onze onderofficieren van Saffraanberg krijgen momenteel een Spartaanse opleiding. Voor de tweede keer in een week tijd kwam er in de onderofficierenschool dinsdag en woensdag urenlang nauwelijks of geen water uit de kraan. Blijkbaar heeft de opleiding er niks mee te maken, maar hoe het komt weet men niet. Ondertussen is het behelpen met ??n fles water voor vier soldaten ? om te douchen!

© Fotograaf: Truineer

Woensdagmorgen werd kwartier Saffraanberg, waar Defensie kandidaat-onderofficieren opleidt, wakker zonder dat er water uit kraan of douche kwam. Alweer. De vrouwen hebben zich niet meer kunnen douchen sinds dinsdagavond. Vorige week donderdag was het ook zo: geen toiletten, geen douches… Ja, een fles water per vier personen was er voorzien als noodrantsoen! Uiteindelijk was er toch ??n blok waar de toiletten functioneerden en die werden gereserveerd voor de vrouwen. De rest (de mannen dus) moesten zich behelpen met zes mobiele toiletten. Zes toiletten voor duizend personen. Er zijn vluchtelingenkampen waar men meer comfort heeft.
Naar verluidt sleept het probleem al enkele jaren aan.? Alleen was dat toen eens om de drie ? vier maanden, nu gebeurt het elke maand minstens ??n keer. Soms het hele kwartier, soms enkele blokken. Woensdag was er een sportactiviteit. De leerlingen hebben zich niet kunnen wassen. Vandaag donderdag zijn er alweer vrachtwagens toegekomen om de watervoorraad aan te vullen.
Hoe komt dat nu? Saffraanberg is niet aangesloten op het gewone leidingnet, maar haalt zijn water uit een waterput. Dat water wordt opgevangen in een citerne. Maar blijkbaar stroomt het water in dat reservoir sneller weg dan dat er water binnen komt. Zaterdag had Saffraanberg tussen 8 uur ?s morgens en 10 uur ?s avonds een waterverbruik van 50 m?. Terwijl er dan nauwelijks mensen in het kwartier zijn. Dat wijst op een lek. Als het water te laag in de tank staat, is er onvoldoende druk op de waterleiding. Intussen depanneren legervrachtwagens het kwartier met watervoorraad. Voorlopig vindt men de oorzaak niet en is er dus geen structurele oplossing.
Maar ondertussen vecht Saffraanberg tegen het slechte imago dat het leger kan krijgen door dergelijke verhalen en worden de werkomstandigheden er steeds slechter door. Op 1 juli heeft kolonel Jan Abts de basis al voor een dag gesloten om dezelfde reden: watergebrek