Truineer Nieuws melden?

PRIMEUR: Zepperenaar Luc Vanoirbeek voorzitter Europese landbouwsector

Vorige week heeft de Europese werkgroep voor de groenten en fruit-sector van Copa-Cogeca een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter verkozen: Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwco?peraties wordt de nieuwe voorzitter en Sergio Tondini van de Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentare ondervoorzitter

© Fotograaf: Truineer

Samen zullen ze de werkgroep leiden die momenteel te maken heeft met een paar grote uitdagingen in de AGF-sector. De concurrentie noodzaakt de sector om constant achter innovaties en investeringen aan te gaan. Zo moet de sector economisch, sociaal en klimatologisch duurzaam blijven. Een aantal grote uitdagingen staan de sector te wachten zoals de onbalans in de voedselketen en een toenemende competitie op de interne Europese markt. Als gevolg van deze uitdagingen heeft de nieuwe leiding van de werkgroep al een aantal prioriteiten genoemd die in de komende periode de aandacht verdienen.
De Europese AGF-sector bestaat uit ruim 1,4 miljoen boerderijen die zorgen voor een omzet van 50 biljoen euro. Dat is goed voor 21% van de totale Agri-sector en 30% van de werkgelegenheid in de sector.
Het is door dit belang dat de nieuwe voorzitter van Copa-Cogeca, de vereniging van Europese boeren en landbouwco?peraties, zich wil focussen op de slagkracht van de sector en de duurzaamheid en de weerstand wil vergroten. AGF moet verder worden gepromoot als onderdeel van een gebalanceerd dieet van de Europese burgers.