Truineer Nieuws melden?

PRIMEUR: Kerk van Zepperen ??n jaar in de steigers

Als je in Zepperen vraagt welke de mooiste kerk van Limburg is, dan zal men je ze steevast zeggen ?Die van Zepperen?. En dat heeft niks met chauvinisme te maken, dat is de vaste overtuiging van de Zepperenaren. En die kerk wordt nu nog mooier.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Vandaag zijn de werken gestart aan de renovatie van de Genovevakerk, een bouwwerk uit de 12de en 15de eeuw. En niet onbelangrijk, want bisschoppen hielden er ?spreekuur?. Zo komt het dat onze Heilige Trudo ook op audi?ntie kwam bij bisschop Remaclus (die zijn naam aan de historische kring van Zepperen gaf) om er goeie raad te vragen. En Remaclus stuurde hem naar Metz.
De Genovevakerk is een gotische kerk die de tand des tijds heeft overleefd, met andere woorden, ze zijn achteraf geen toevoegingen gedaan in andere stijlen zoals barok, renaissance of rococo. Ze staat er nog gelijk ze 500 jaar geleden gebouwd werd. Maar dan wel in de steigers. Nadat het interieur van de kerk met de wereldberoemde fresco?s aangepakt werd, en enkele jaren geleden ook de torenspits (die los stond) en het dak vernieuwd werden, is men nu gestart met de vierde fase van renovatiewerken, ditmaal aan de buitengevels en de glasramen. Het ontwerp is in handen van de architecten Ward Bessemans en Piet Verheyden uit Bevingen en de aannemer komt uit Wilrijk, de firma Verstraete-Vanhecke. De kostprijs van deze werken, waarvoor de Kerkraad van Sint-Genoveva financieel gesteund wordt door de Vlaamse, Limburgse en Sint-Truidense overheden, gaan 850.000 euro kosten en de vermoedelijke einddatum is november 2020.
Niet iedereen gelukkig
In Zepperen ligt er rond de kerk nog het ?oud kerkhof? waar voor 1970 nog begravingen gebeurden. In deze allerheiligenperiode is er nogal wat wrevel omdat een aantal graven niet of moeilijk te bereiken zijn wegens de stelling die omheen de ganse kerk gebouwd werd. De Zepperse kerkraad is zich daarvan bewust, maar kan uiteraard aan de planning van de aannemer niets veranderen die ook tijdig zijn werk wil be?indigen. ?We begrijpen dat er mensen ongelukkig zijn, maar van de andere kant moeten we ook tevreden zijn dat de werken eindelijk uitgevoerd worden?, horen we bij Richard Knapen. Want na de restauratiewerken heeft Zepperen wellicht de ? schoonste kerk van de wereld.