Truineer Nieuws melden?

Pand Moeder Lambik te koop, maar open

De zaak blijft open, maar het pand Moeder Lambik staat opnieuw te koop. Aan de voorkant staat een bord van Immo Vestio.

© Fotograaf: Truineer

De brasserie in een pand vol geschiedenis ging pas enkele jaren geleden na jarenlange leegstand opnieuw open. Nu staat het dus opnieuw te koop. “Klopt”, zegt zaakvoerster Nele. “Het pand wordt verkocht. Maar tot het zover is blijven we open en bieden we de klanten de service die ze van ons gewend zijn. Niemand hoeft dus weg te blijven. Integendeel. We ontvangen hen met open armen.

Het pand Moeder Lambik is een pand met historisch karakter.

Letterlijke beschrijving zoals in het kadaster

Herberg “Moeder Lambik” uit het midden van de 19de eeuw ontstond als aanhorigheid van het?kasteel Nieuwenhoven, opgetrokken in een zelfde pittoreske landelijke stijl als de?boswachterswoning. Deze herberg ligt aan de weg?tussen Melveren en een oude viersprong. Langs deze weg was tijdens het ancien regime de hoofdtoegang van het kasteel Nieuwenhoven gelegen.

Gebouwd in 1843 onder eigenaar Jacques Travers (kadastraal geregistreerd in 1848).

De oorspronkelijke functie is niet gekend, mogelijk was het ook een personeelswoning van het kasteel. Op het kadaster stond het gebouw geregistreerd als “huis”. Van wanneer de aankleding met knoestige boomstammen dateert is niet duidelijk. Waarschijnlijk kort na de bouw onder baron Charles Whettnall of in het laatste kwart van de 19de eeuw. Een oude foto gedateerd tussen 1880 en 1885 toont een gezelschap voor de jacht rond de boswachter voor de woning.