Truineer Nieuws melden?

Morgana? appel stelt hoge verwachtingen

Belgische Fruit Veiling BFV van Sint-Truiden pakt uit met d? nieuwe topappel: Morgana?. Die wordt vandaag voor de eerste keer geoogst. De verwachtingen zijn hooggespannen.

© Fotograaf: Carolus

?Of het de grote opvolger wordt van de Jonagold valt nog af te wachten, maar iedereen die hem proeft is zeer enthousiast?, zegt Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling (BFV).? Met tien telers, 50.000 bomen en 20 hectare is de lancering van de tegenhanger van de Pink Lady en de Jazzappel verzekerd. Lowette: ?Niet dat Jonagold is uitgeteld, verre van zelfs, maar voor een aantal telers en ook voor een deel van de consumenten van onze Belgische markt is het tijd voor iets anders. De pluk van de eerste geplante Morgana? bomen is nu begonnen. We mikken dit jaar op 10.000 kg. Volgend jaar rond deze tijd zal dat al 100.000 kg zijn. We kunnen er niet naast dat Jonagold de laatste 10 jaar op zijn retour is, van 3500 ha naar 2400 ha, toch nog altijd goed voor 140 miljoen kg. Anderzijds is onze nieuwe appel niet echt een concurrent van onze eigen Jonagold, eerder van de Pink Lady en de Jazz.?
Morgana? overstijgt de klassieke appel. In vergelijking met zeven andere appelsoorten haalde hij op diverse testvlakken telkens de hoogste score. Het motto ?Morgana?, the juiciest? is helemaal van toepassing. Met zijn sublieme smaak waarbij zoet-zuur mooi in balans zijn, is hij ook knapperig, sappig, fruitig en sterk.
?Ik ervaar ook een toets van vanille en in het aroma een vleugje anijs?, glundert Lowette.
Inge De Wit was als veredelaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit nieuwe ras. Bij Better3Fruit werkt ze dag in dag uit met haar team aan nieuwe vari?teiten waarbij zoetheid, bewaartijd en productiviteit worden uitgetest. De Wit is trots op haar nieuw troetelkindje: ?We ontwikkelen zo?n 10.000 nieuwe kruisingen per jaar. Het voordeel van de job is dat we elke dag kunnen proeven en zo de beste eruit halen. Uitzicht, smaak, productie en gevoeligheid voor ziektes zijn enkele doelen waarin we zoekende zijn. We zijn trots op het bereikte resultaat!?
Bij onderzoekscentrum PC Fruit bevestigt men de voordelen en de pluspunten van de nieuwe appel. Jef Vercammen: ?Het is een mooie bicolore appel die goed kleurt. Er is meer pluktijd omdat hij wel een tijdje aan de bomen kan blijven hangen. De appel is ook van omvang goed en kan op kamertemperatuur gerust nog wat blijven liggen zonder zijn frisheid te verliezen.?
Ondertussen hebben op het terrein een 10-tal telers vorig jaar de nieuwe boompjes geplant. Luc Vaes is appelteler en nam in 1982 het familiebedrijf van zijn schoonvader over. Samen met dochter Marianne en zoon Roel hebben ze ge?nvesteerd in de Morgana? en zijn ze vast van plan de omslag te maken. Vandaag start de pluk van de nieuwe appel, voor de eerste keer. De familie gelooft sterk in de komst van deze sterke, smaakvolle appel. Luc Vaes: ?Ik had 10 ha Jonagold; nu nog 7 ha want ik heb een deel vervangen door Morgana?. Op die 2,5 ha gaan we vandaag beginnen oogsten. Ik ben aangenaam verrast door de hoeveelheid die eraan hangt, de grootte en de frisheid van smaak. Wij gaan de Jonagold volledig afbouwen op termijn en we zullen volop inzetten op de Morgana?. De kracht die ervan uitstraalt is onweerstaanbaar.?
Hopelijk wordt de nieuwe Morgana? geen fata morgana, want de winstcijfers van onze fruittelers zijn het voorbije jaar met bijna een vijfde gekrompen. Ze hebben dus nood aan een beetje realistisch succes.