Truineer Nieuws melden?

Marc Brys groot in de nederlaag

Na een nederlaag zondebokken zoeken, schuldigen aanwijzen, excuses inroepen… Het is niet aan Marc Brys besteed. Integendeel. Hij nam deels de schuld op zich en toonde zich een grote meneer. Een houding die ook nadrukkelijk door de coach aan de overkant, Yves Vanderhaeghe, werd geapprecieerd.

© Fotograaf: Rohnny Vandersmissen

Wie verwacht had dat Marc Brys snoerhard zou uithalen naar zijn team, kwam bedrogen uit. Neen, Brys bleef alweer de rust zelve en legde hier en daar de vinger op de wonde, echter niet zonder ook zelf schuldig te pleiten. ?Dit wordt voor ons een seizoen van vallen en opstaan?, aldus Brys, ?Omdat veertien gasten een maand geleden nog niet bij ons waren en omdat sommige posities te ruim en anderen niet of te weinig werden ingevuld. Daar een team van maken dat continu presteert is een hele uitdaging. Ik zal proberen eruit te halen wat erin zit. En dat is een tiende plaats. Wat niet wegneemt dat we plaats acht of negen mogen ambi?ren. Dan hebben we goed gewerkt. Waarmee ik tegelijkertijd natuurlijk aangeef dat dit een overgangsjaar wordt.?

Brys beschermt zijn jongens

In de gegeven omstandigheden de coach of de spelers met de vingers wijzen is not done. Vandaar dat Brys vooral de positieve zaken benadrukte zoals het hoge percentage aan balbezit en het cre?ren van een aantal goede kansen. En als hij dan toch ’s de vinger op de wonde legde, dan hield hij bij algemene bewoordingen: het gebrek aan body, gestalte, communicatie, effici?ntie. Meer nog, als hij echt concreet werd, sloeg hij mea culpa. De fout van De Bruyn bij de 1-0: ?hij deed wat ik in onze manier van spelen van hem vroeg. Alleen maakte hij een foutje. Maar hij nam wel zijn verantwoordelijkheid op.? Over doelman Schmidt: ?niet zijn beste dag, maar iedereen heeft recht op een mindere dag.? Over rood voor Colombatto: ?Hij had ze al eerder kunnen hebben. Misschien had ik hem sneller moeten wisselen.? Vanderhaeghe stak de bewondering voor Brys niet onder stoelen of banken. Want ook hij besefte dat Brys, die dezer dagen vooral moet tonen dat hij een volleerd puzzelaar is, wel degelijk excuses had kunnen inroepen.?