Truineer Nieuws melden?

Keizerlijke Commanderie offreert fruit aan de koning

Deze voormiddag werd de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers ontvangen op het koninklijk paleis in Brussel. Ze brachten er de nieuwe appel- en perenoogst van 2019.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Het zou wel eens een behoorlijk perenjaar kunnen worden dit jaar: elders in Europa is namelijk een behoorlijk gedeelte van de perenoogst bevroren. ?Een beetje hoop in bange dagen, want we zijn nog lang niet uit de crisissfeer die al bijna tien jaar de fruitteelt aan handen voeten bindt?, zegde grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix. De leden van de Commanderie werden ontvangen door Eug?ne Crijns, Economisch Adviseur van zijne Majesteit de Koning, die de vorst verving bij de ontvangst. Het vorstenpaar verblijft momenteel namelijk in Japan.
Hij kreeg ook van maarschalk Jef Odeurs tekst en uitleg bij de vari?teiten die de korf bevatte: naast zowat alle nieuwe appelen en peren die er de voorbije jaren op de markt kwamen, waren ook de Jonagold en de Conf?rence prominent aanwezig. Elk jaar komen de veilingen naar buiten met een nieuweling. Vorig jaar was het een nieuwe peer, de Migo. Dit jaar lanceerde de BFV een nieuw appelras, de Morgana. Maarschalk ingenieur Clem Verheyden lichtte vervolgens de manier van veredelen toe. Hoe ontstaan nieuwe kruisingen en vari?teiten en op welke manier reageert de markt. De fruitdichter Geert Vanspauwen kon wegens beroepsbezigheden er niet bij zijn, maar zijn koninklijk gedicht werd voorgedragen door maarschalk Josette Moria. Tenslotte lichtte maarschalk Huguette Hendrickx nog de werking en doelstellingen van de Keizerlijke Commanderie: hoe bewegen we ons als vrijwilligers tussen al dat fruitgeweld en we voor de promotie van het fruit.