Truineer Nieuws melden?

Japanse bazen moeten mea culpa slaan

Als het slecht loopt in het voetbal, dan moeten eerst sommige spelers maar in laatste instantie altijd de coach het ontgelden. In het geval van STVV gaat dit niet op. Want wat vandaag gebeurt, stond al maanden in de sterren geschreven. Al twijfelen we niet aan de goede bedoelingen van de Japanse bazen. Maar met goede bedoelingen alleen kom je er niet.

© Fotograaf: Truineer

De karrevracht doelpunten die STVV in de laatste drie matchen slikte en vooral de manier waarop ze bij Kortrijk en Anderlecht onderuit gingen, is geen toeval. De zwarte piet doorschuiven naar de staf of de spelers doen we niet. De Japanse bazen kunnen echter hun verantwoordelijkheid niet ontlopen.

STVV ligt ons allemaal na aan het hart

STVV ligt ons allemaal na aan het hart. En het doet iedereen met een geelblauw hart pijn om ze zoals in Kortrijk en in Anderlecht te zien afgaan tegen, laat ons eerlijk wezen, matige teams. Je kan dan spelers aanwijzen. Of de coach. Maar dat zou te makkelijk en bovenal niet eerlijk zijn. Laat ons een kat een kat noemen. Het gebrek aan een doortastend transferbeleid bij de Japanse bazen ligt aan de basis van wat er nu gebeurt. Wij hadden het zien aankomen. Jullie toch ook?

Wat iedereen eigenlijk weet

Tomiyasu vertrok voor 9 miljoen euro, laat ons niet vergeten een speler die bij wijze van spreken de ganse rechterkant voor zijn rekening nam. De Japanse bazen leken snel te zullen reageren en Diagne werd opgevoerd. Die geraakte echter niet door de medische testen -omdat hij er sommige weigerde- maar is nu wel basisspeler bij Charleroi. Geen nood, dachten we. Ander en beter. Alleen kwam er niemand anders. En dus was Brys genoodzaakt om een oplossing binnen de voor handen zijnde kern te zoeken. Janssens dus. Niet dat die jongen het onaardig doet. Maar tegenover Tomiyasu is het een serieuze verzwakking.

Een andere bedenking in de verdediging is dat er geen back-ups zijn. Valt er iemand uit, dan zit Brys nagenoeg direct in de miserie en wordt het schuiven achterin. Iets wat hij momenteel ook met Sankhon en Garcia om de haverklap moet doen. Bovendien, laat ons nog es eerlijk wezen, wisten we allemaal dat het uitvallen van Teixeira in deze groep nooit kon opgevangen worden. De Portugees zorgt niet alleen voor gestalte. Hij is ook een organisator die anderen, ja ook een Sankhon en Garcia, beter laat voetballen.

En zo kunnen we doorgaan. Dat Brys pas aan het slot van de mercato werd overladen met ‘aanwinsten’ was al een ramp op zich. Als je dan naar de profielen kijkt, was het nog een grotere ramp. Ofwel te veel van hetzelfde, ofwel teveel voor dezelfde plaats, en ook niet altijd voor plaatsen die direct nodig waren. Erger, sommige van die spelers bleken niet eens de Belgische eerste klasse waardig. Brys zinderde binnenin van woede, maar behield naar buitenuit de kalmte. Om hem te sussen werd dan maar Steve De Ridder gehaald. Net geen paniekaankoop, maar ook geen eerste keus.

Niks verloren

Laat ons hopen dat de Japanse bazen uit hun fouten leren en niet de fout gaan zoeken bij de coach, zoals zo vaak. Dan hoeft dit seizoen niet verloren te zijn. Dan kunnen ze samen bouwen aan iets beters. Samen, dat is het sleutelwoord. Want tot op heden werd er door de bazen vooral soloslim gespeeld door het duo Tateishi-Pinto.? En met samen bedoelen we ook dat er rekening wordt gehouden met de supporters. Want ook al zijn die geen baas, de club is wel van hen. Voetbal, volk en vuur, weet je wel.