Truineer Nieuws melden?

Het Gregoriuskoor concerteert voor 125ste verjaardag

In de oude archieven van de O.L.V.-kerk vindt men in 1894 een eerste initiatief van een zangvereniging en onder leiding van kapelaan Dirven wordt, ter gelegenheid van het feest van St-Trudo, het lof met vierstemmige motetten opgeluisterd. In 1896 treedt het koor onder de naam ?St-GREGORIUSVERENIGING op in de Begijnhofkerk. Op 1 mei 1898 komt de naam ?GREGORIUSKRING? in gebruik.

© Fotograaf: Truineer

In 1930 wordt Edward Loos, gekend Truienaar en tevens organist van de hoofdkerk, aangesteld als dirigent. Onder zijn kundige leiding kent het koor een uitzonderlijke bloeiperiode en in 1961 wordt de Gregoriuskring zelfs verruimd tot een volwaardig gemengd koor. Tot op de vooravond van zijn heengaan op 23 januari 1968, blijft hij het koor leiden. Veel van zijn werken, die tot op heden nog regelmatig worden uitgevoerd, componeerde E. Loos
hoofdzakelijk in functie van dit koor dat hem zo dierbaar was.

Feestdagen en hoogdagen
Een zestal dirigenten volgen elkaar op tot het koor in 1997 onder de leiding komt te staan van Magda Jossa, pianolerares aan de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans. Sindsdien nam koor deel aan tal van activiteiten, workshops en koorweekends.
Her Gregoriuskoor verzorgt missen op hoogdagen in de O.L.V.-kerk en is ook te gast bij feestdagen en offici?le plechtigheden.
Regelmatig verzorgt het koor de eucharistieviering in de Basiliek van Kortenbos. Ook de concerten worden steeds gesmaakt en oogsten veel succes. Daarnaast wordt het koor ook gevraagd voor optreden bij liefdadige, culturele en folkloristische activiteiten.

Jubileumconcert
Op 26 oktober 2019 viert het Gregoriuskoor zijn 125ste vergaardag.
Ter gelegenheid van hun 125-jarige jubileumconcert, brengen de zangers van het Gregoriuskoor, o.l.v. Magda Jossa, gevarieerde liederen uit diverse genres. Zij worden vakkundig ondersteund door bekwame muzikanten.
Wenst u op een aangename manier cultuur op te snuiven, gebracht door mensen van eigen bodem, dan bent u van harte welkom in de Keizerszaal, Diesterstraat 1 te Sint-Truiden op 26 oktober om 19:30 u.