Truineer Nieuws melden?

Gingelomse gebruikers van belbus in de kou

Tal van inwoners uit Gingelom hebben tevergeefs gewacht op hun belbus. ?Door omstandigheden rijden er vandaag geen belbussen?, kregen ze te horen toen ze de belbus contacteerden. Bewoners van Kortijs, Miele en Jeuk geraakten dus niet op hun bestemming.

© Fotograaf: Truineer

Uiteindelijk waren er zelfs mensen die niet bij de dokter in Sint-Truiden geraakten omdat het Landense taxibedrijf, dat in opdracht van De Lijn de opdrachten van de belbus uitvoert, niet kwam opdagen door een faillissement.
?Als gemeente dragen wij daar geen enkele verantwoordelijkheid voor?, reageerde burgemeester Patrick Lismont (sp.a – goesting). ?De afschaffingen van de belbussen in de plattelandsgemeenten en de vervanging door private taxiondernemingen liggen aan de basis van het probleem. Die items staan maandelijks op de politieke agenda van het provinciaal mobiliteit overlegplatform.?
Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn bevestigt het probleem. ?Wij hebben maandagavond laat vernomen dat de uitvoerende firma de diensten niet meer kan verzekeren. Voor ons was het toen te laat om nog een vervanger te vinden. Dat betekent dat dinsdag alle ritten geannuleerd werden. Wij hebben dit probleem telefonisch gemeld aan klanten die gereserveerd hadden. De normale dienstverlening zou nu terug van kracht zijn, want we hebben een vervanger gevonden. Ik begrijp de consternatie bij de gebruikers, maar het zijn omstandigheden die ook wij niet in de hand hebben,? besluit Loos. Maar met dergelijke uitleg zijn de gebruikers van een mager aanbod van de Lijn ook, weinig gediend.