Truineer Nieuws melden?

Gele hesjes betogen bij Powertrain en Tenneco

Een handvol gele hesjes heeft vrijdag actiegevoerd aan de personeelsingang van Punch Powertrain en Tenneco in Sint-Truiden. Actievoerder Theo Mewiw: ?We zijn naar hier gekomen omdat dit een van de vele plaatsen is waar arbeidsplaatsen bedreigd zijn. Tegen dat soort onrecht willen wij als gele hesjes protesteren?.

© Fotograaf: Truineer

De gele hesjes kozen niet toevallig voor Tenneco en Punch Powertrain, aangezien in beide bedrijven werknemers in onzekerheid zitten over hun toekomst. De actievoerders deelden flyers uit om de werknemers een hart onder de riem te steken. ?Vandaag is het zeven jaar geleden dat Ford Genk zijn sluiting aankondigde. En hier werken nu tientallen mensen die bij Ford gewerkt hebben. Veel van ons hebben zo?n situatie ook zelf meegemaakt?, zegt Theo Mewis, een van de initiatiefnemers van de actie.
Mewis stelt dat de kans bestaat dat Ford zich zelfs helemaal uit Europa zal terugtrekken, waardoor de testbaan in Lommel ook bedreigd is.
De actie kadert in de voorbereiding op een voettocht van gele hesjes naar het drielandenpunt in Vaals op 23 november. ?Dan verzamelen alle actievoerders dus in Vaals. Ze zullen passeren langs alle plaatsen van onrecht, waar mensen afgedankt worden. Vandaag is dus een goede voorbereiding op de grote acties van november?.
?Arbeid is ons grondrecht?
De gele hesjes willen naar eigen zeggen de stroom aan afdankingen en sluitingen stoppen. ?Arbeid is volgens onze grondwet een recht, want iedereen moet leven van een inkomen dat hij uit arbeid krijgt. De praktijk is echter anders, want op veel plaatsen dreigen er jobs verloren te gaan?, aldus Mewis. ?Mensen zijn geen speelbal van de markt. Er wordt ook te weinig rekening gehouden met de bezorgdheden van de mensen. Die houding van de politiek is fout.?
Met de volksmars naar Vaals willen de gele hesjes zich als een Europese beweging manifesteren. ?Het is bijna ??n jaar activiteit van de gele hesjes. We krijgen in de drie landen een politiek van besparingen en bezuinigingen, die maken dat het volk in moeilijkheden komt?, stelt Mewis. ?De Europese beweging van gele hesjes is een feit: in verschillende Europese landen worden dezelfde zaken aan de kaak gesteld.?