Truineer Nieuws melden?

Fusie idee?n steken weer de kop op

Wordt Alken binnen afzienbare tijd Hasselt, Herk of Sint-Truiden? Als het van Open-VLD?er Andr? Vanhex uit Alken afhangt, moet een referendum de oplossing bieden.

© Fotograaf: Truineer

Vorige legislatuur probeerde Andr? Vanhex, toen schepen, samen met de Alkense N-VA-burgemeester Marc Penxten, een fusie klaar te stomen met de gemeenten van de politiezone, Borgloon, Kortessem, Heers en Wellen. Maar die idee struikelde over een luid klinkend njet van burgemeester Els Robijns (SP.A) uit Wellen. En dus werden de plannen begraven.
Nu komt Vanhex weer met de fusieplannen uit de kast, ditmaal als oppositieraadslid, en zoekt hij medestanders ?voor een fusie?. Want zonder Wellen kan een fusie met de gemeenten uit het kanton niet omdat Alken enkel aan Wellen grenst. Dus lonkt hij naar twee grote buren, Hasselt en Sint-Truiden, en naar het kleine Nieuwerkerken wat dan weer mogelijkheden biedt om een fusie van 31.000 inwoners te maken samen met Herk-de-Stad. Als je het ons vraagt, heeft deze laatste gedachte een behoorlijke kans, want geen enkele kleine gemeente ligt er wakker van om ?opgeslokt? te worden door een grote stad.
Zelf doet Vanhex geen uitspraak over een of ander voorstel. Dat moet het onderwerp uitmaken van een volksraadpleging, waarin de Alkenaren zelf beslissen met wie ze willen trouwen. De fusie is trouwens volgens de liberale eminence grise uit Alken een noodzaak gezien de kleine gemeentes de dienstverlening anno 2019 niet meer kunnen garanderen. Volgens Vanhex is de tijd pass? dat men op een gemeente diensten heeft, bemand door ??n ambtenaar, zoals de milieudienst in Alken.
Nu kan dus het getouwtrek beginnen over wie de bruid over de schreef haalt, want Alken is geen arme gemeente. En wie wil zo?n bruid niet in het echtelijk bed lokken?