Truineer Nieuws melden?

Fruitdichter wordt ?ridder? van de Hasseltse jenever

Geert Vanspauwen, de Haspengouwse fruitdichter uit Brustem en aspirant-maarschalk van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers, werd vorige zaterdag tot ridder van de Confr?rie van de Hasseltse Jenever geslagen, ter gelegenheid van de 30ste jeneverfeesten in de Limburgse hoofdstad.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Het moet ons van het hart dat er in het verhaal toch iets zit dat niet klopt. Fruitdichter Geert Vanspauwen wordt ?ridder? van de Hasseltse jenever, maar heeft nog nooit een druppel alcohol aangeraakt, en is niet van plan dat ook maar ooit te doen, tenzij het goedje verstopt zit in een Mon Ch?rieke.
?Dan wordt het moeilijk, bij zo?n intronisatie door onze Hasseltse vrienden, want er wordt van je verwacht dat je na je riddering een neut jenever achterover kapt?, zegde fruitdichter ridder Geert Vanspauwen. Maar daar hadden de Hasselaren wat op gevonden: Geert kreeg een drupke, gevuld met water, net als een andere geridderden de Hasseltse schepen Habib El Ouakili, die alcohol weert vanuit geloofsredenen. Als dank voor de eer die hem te beurt viel, droeg de fruitdichter nog een gedicht voor waarin hij ? de kwaliteit van de Hasseltse Jenever bezong. Maar het goedje echt proeven, dat liet hij over aan zijn voorzitter die hem vergezelde tijdens deze plechtigheid.