Truineer Nieuws melden?

Europees Parlement wil bijen beter beschermen

Straatsburg ? Gisteren gaf het Europees Parlement een duidelijk signaal dat het haar bijenpopulatie wil beschermen. In een bezwaar dat gisteren gestemd werd, riep ze het voorstel van de Europese Commissie terug.

© Fotograaf: Truineer

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): ?We weten allemaal dat het slecht gaat met onze bijenpopulatie en populaties van andere bestuivers. Daarom is het cruciaal dat we hen zo goed mogelijk beschermen. In plaats daarvan komt de Europese Commissie met een afgezwakt voorstel, daarin duidelijk be?nvloedt door de lidstaten, die zich tegen de nieuwe goedkeuringsprocedure keren. Zo wil de Commissie bij de beoordeling van bestrijdingsmiddelen alleen acute, directe giftigheid in haar beoordeling opnemen, terwijl de chronische of langdurige giftigheid even belangrijk is. We willen daarom dat de Europese Commissie haar voorstel herziet, met daarin sterke wettelijke waarborgen in de EU-wetgeving om schadelijke effecten op krimpende bijenpopulaties in Europa te voorkomen.?
De bescherming van de bijen is ook een belangrijke zaak voor onze fruittelers, die voor de bestuiving van hun bloesems, grotendeels van deze insecten afhankelijk zijn. Want, geen bijen, geen kersen!