Truineer Nieuws melden?

Drie Limburgse ministers uit het Noorden

De Vlaamse regering is geboren. Hip hip hoera! Tien excellenties hebben zich verzekerd van een job tot in 2024. En onder die tien gelukkigen: drie Limburgers, uit het Noorden.

© Fotograaf: Truineer

Zuhal Demir (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Lydia Peeters (Open VLD) worden geacht vanaf heden aangesproken te worden met ?zijne of hare excellentie?. En met drie Limburgers is de bronsgroene provincie, die ondertussen ook van euthanasie gered is, zeer rijkelijk bedeeld. Er waren andere tijden ? en andere regeringen. Bovendien hebben ze aan mekaar hun liefde verklaard, of toch gezegd dat ze geen ruzie meer gaan maken. Het zal dus goed moeten worden voor Limburg met quasi een meerderheid in de regering, want minister-president Jan Jambon in eigenlijk ook een Limburger (uit Genk).
Toch ??n bedenking bij deze toestand. De drie (vier) excellenties hebben allemaal hun roots (en stemmen) in Noord-Limburg zodat de vrees niet ongegrond is dat Zuid-Limburg van deze mini-staatsgreep door de Kempen het kind van de rekening gaat worden. Niet dat we zoveel vragen, maar wat erger is, wat we vragen, vragen we al vele decennia. En nooit kwam er schot in ??n enkel dossier. Onder hoeveel meter stof ligt het dossier voor de ontdubbeling van de spoorlijn Landen-Sint-Truiden? In welke archiefkast steekt het dossier van de ontsluiting van Zuid-Oost Limburg naar de E40, waar Hilde Crevits indertijd zoveel dure studies rond gemaakt heeft? Wanneer komen er echte maatregelen om een sector in de problemen te helpen, en dan spreken we van de fruitsector en de randbedrijven en de autosector? Ook daarvan moeten er op het Martelarenplein een paar honderd kilo dossiers en studies liggen. Wie gaat er zijn of haar hoofd op de kapblok leggen om Zuid-Limburg eindelijk een fatsoenlijk openbaar vervoer te geven, met andere woorden, wie durft De Lijn de duimschroeven aandraaien?
Beste Zuhal, Wouter en Lydia (en een beetje Jan), er is werk op de plank. Of gaat de meerderheid in de Vlaamse Regering zijn kop in het Kempisch zand steken, net zoals heel wat illustere voorgangers van u ook pleegden te doen en vergeten dat de onderste helft van de provincie ook nog bestaat. We wensen al deze excellenties een vruchtbaar mandaat, waar we in Zuid-Limburg ook de vruchten van mogen plukken, en niet alleen appelen en peren!