Truineer Nieuws melden?

De fruittobben zijn geproefd

De 60 fruittobben die de Keizerlijke Commanderie binnenkreeg, zijn geproefd en gekeurd. 25 juryleden zochten en vonden de mooiste en de beste fruittob.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Een fruittob is een recipi?nt waarin naarmate het seizoen vordert een laag fruit en suiker worden overgoten door jenever. Laat dat enkele maanden trekken, en het resultaat is een heerlijk alcoholisch drankje. De Keizerlijke Commanderie organiseert elk jaar een wedstrijd voor de beste fruittob, gemaakt van inlands fruit en inlandse jenever en vorige zaterdag brachten een zestigtal fruittobbers hun tobbe binnen.
Maandagavond startte het delicate werk van de jury, want geef toe: 60 fruittobben proeven, kiezen en keuren op kleur, geur en smaak, is geen sinecure. Josette Moria, die de touwtjes van de fruittobwedstrijd stevig in handen houdt, trommelde 25 ?kenners? uit Limburg en Hageland op om de mooiste en de beste fruittob te zoeken. En na drie uur zwoegen en proeven kwamen ze tot een verdict. De winnaar anno 2019 is ? maar dat mogen we nu nog niet verklappen want de prijsuitreiking is op vrijdagavond in de Academiezaal. In feite heeft iedereen gewonnen, want je hebt een heerlijke drank als resultaat van het fruittobben. Tenminste als je je aan de regels van de kunst hebt gehouden. Want eerlijk gezegd, er waren ook fruittobben bij die je beter door de pompbak kan kieperen. Naar verluidt is de voltallige jury zonder alcoholcontrole thuis geraakt!