Truineer Nieuws melden?

Commissaris F.M. Vandelook belicht mensenhandel

Op 13 november as om 20,15 uur vindt het derde herfstevenement van Rehema Ontiwkkelingshulp plaats in de Academiezaal van Sint-Truiden. Daar zal Commissaris bij de Federale Gerechtelijke Politie Brussel, Franz-Manuel Vandelook, hoofd team “Africa” van de groep ” Mensenhandel” een lezing houden.

© Fotograaf: P.Mombaers FB

Nigeriaanse mensenhandel

We passeren allemaal wel eens op onze bekende Truiense ” chaussee d amour ” en we weten uiteraard wat er zich achter deze vitrines afspeelt .. maar ? Sinds meer dan 2 decennia zorgen Nigeriaanse criminele netwerken, via diverse kanalen, voor een constante toestroom van duizenden jonge tot zeer jonge Nigeriaanse meisjes naar Europa om er in de prostitutie uitgebuit te worden. Nigeriaanse “Mensenhandel” wordt gekenmerkt door een meedogenloze aanpak en behandeling van deze jonge slachtoffers, uitsluitend gericht op een zo snel mogelijk financieel gewin ten koste van elk greintje respect. Het aspect “Voodoo” is hierbij een essentieel bestanddeel. De ware lijdensweg die deze meisjes vanaf hun rekrutering in hun thuisland tot aan de aflossing van hun “schuldsom” gedurende jaren dienen te ondergaan, laat ons onomwonden besluiten, dat het hier om de meest pure vorm van het begrip “Mensenhandel” gaat , of zeg maar pure slavernij.

Moderne slavernij

Het team “Afrika” van de groep “Mensenhandel” van de FGP Brussel werd reeds bij het opduiken vd eerste Nigeriaanse prostituees in Brussel in 1994 opgericht. Sindsdien heeft dit team zich ontwikkeld tot een bij alle Politiediensten in Europa gewaardeerd centrum van expertise en know-how. 25 jaar unieke ervaring in deze materie laten dan ook toe terug te blikken op het ontstaan van dit fenomeen, zijn evolutie en zijn specifieke cultuur-historisch gebonden elementen, zijn impact en territoriale spreiding alsook de aanpak van de daders en de omgang met de slachtoffers.

De opbrengst van deze avond gaat rechtstreeks en integraal naar de bouw vh Rehema project Huruma in Nairobi – Kenya zijnde een opvangtehuis voor alleenstaande dakloze vrouwen met kinderen –

Inschrijven kan via
www.debogaard.be
Uitbalie@Sint-truiden.be of 011 70 17 00