Truineer Nieuws melden?

Berkenhof bouwt 15 assistentiewoningen

De werken aan de nieuwbouw van woon-zorgcentrum Berkenhof in Heers zitten in de laatste rechte lijn. Vorig weekend konden nieuwsgierigen al eens binnenkijken in de nieuwe serviceflats.

© Fotograaf: Truineer

Woonzorgcentrum Berkenhof is gelegen in een rustige, landelijke omgeving, op wandelafstand van de dorpskern en het administratief centrum van de gemeente Heers. Woonzorgcentrum Berkenhof wordt uitgebaat door vzw Foyer de Lork, een sterk groeiende groep van woonzorgcentra in Limburg, Antwerpen en Brabant. Deze vzw behoort sinds kort tot de Senior Living Group die een onderdeel vormt van de Korian groep, een van de grootste zorgaanbieders van Europa. In juli 2010 nam de vzw de exploitatie over van het rusthuis in Heers en werden er al snel plannen voor een nieuwbouw gesmeed, maar de uitvoering liet op zich wachten. Momenteel leggen arbeiders de laatste hand aan de nieuwe ?woon-zorgcampus?, die vlak langs de huidige site verrijst. In november zullen de huidige bewoners in alle rust verhuizen naar hun nieuwe thuis. De offici?le opening is gepland voor januari 2020. Het rusthuis breidt dan uit van 40 naar 50 bedden, in 2020 worden dat zelfs 76 bedden. ?We beschikken al een tijdje over een vergunning om die 36 extra woongelegenheden te realiseren?, zegt directeur Ils Neskens. ?Maar een vergunning alleen volstaat niet. Er kunnen alleen woongelegenheden bijkomen als ze in de erkenningskalender zijn ingepland, voor ons is dat in 2020 voor de overige kamers het geval.?
Op de tweede verdieping van de nieuwbouw zijn de 15 assistentiewoningen of serviceflats klaar voor gebruik. Midden november komen hier de eerste senioren wonen. ?Personen die zorg nodig hebben, krijgen hier de perfecte omkadering om zelfstandig te wonen?, aldus Ils Neskens. ?Het zijn gewone appartementen met 1 of 2 slaapkamers in een veilige, beschermde omgeving. Alle woningen beschikken wel over een vast noodoproepsysteem. De extra servicemogelijkheden zijn talrijk: dat gaat van een maaltijddienst, poetsdienst, klusjesdienst, wasserij, kapper en pedicure tot een kine- en fitnessruimte. De bewoners kunnen deelnemen aan de activiteiten van ons animatieteam. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot verzorging en verpleging. De zorg groeit mee met de behoefte en de vraag. We doen er alles aan om de zelfstandigheid zo lang mogelijk te bewaren.? De dagprijzen van de nieuwe serviceflats vari?ren tussen 38 en 54 euro. Intussen zijn er al zes verhuurd.