Truineer Nieuws melden?

210 cipiers te kort maar Truiense Bettina mag niet terug!

Bezint eer je op brugpensioen vertrekt. Cipier op brugpensioen Bettina Monsaert (58) uit Sint-Truiden wil na een half jaar terug aan het werk. ?Omdat ik me verveel maar ook omdat ik het personeelstekort dat mijn collega?s ondergaan niet langer kan aanzien?. Na een hoop brieven naar een aantal gevangenisinstanties is het verdict bijzonder hard: ?Terugkeren kan niet volgens de wet?.

© Fotograaf: Truineer

Cipier Bettina Monsaert had er een behoorlijk mooie carri?re opzitten. ?Ik werkte in de gevangenissen van Antwerpen, Tongeren, Hasselt en Leuven-Hulp om dan kwartierchef te worden, opnieuw in Antwerpen. Ik heb veel grote criminelen zien binnenkomen en gaan.?
In 2018, na dertig jaar dienst, begon ze met haar gezondheid te sukkelen. ?Een stom ongeval. Ik gleed van de trap en had een dubbele enkelbreuk. Maanden sleet ik in een rolstoel. De revalidatie duurde een jaar, ik was op. Ik heb snel snel mijn zogenaamd ?verlof voorafgaand pensioen? genomen, het brugpensioen van de cipiers. Op 1 april dit jaar.?
Dat was leuk, in het begin. ?Ik had tijd. Ik bakte elke dag taarten en door dat ?verlof? raakte de enkel ook helemaal genezen. Maar de verveling sloeg al snel toe en dat bakken raakte ik ook snel beu. Ik miste mijn – toch wel spannende – job en dan vooral ook de collega?s.?
Tegelijk las ze in de krant de verschillende berichten over de sociale problemen in het gevangeniswezen. ?Die heb ik van dichtbij meegemaakt. Personeelstekort, mensen die hun verlof niet kunnen opnemen, enzovoort? Even snel als ik beslist had om op pensioen te gaan, stuurde ik een brief naar de verschillende instanties bij het gevangeniswezen om weer aan de slag te kunnen.?
Maar dat is onmogelijk, zo lijkt nu. ?Ik kreeg een brief terug. De wet is de wet en terugkeren is uitgesloten, volgens een Koninklijk Besluit uit 2003. Ze stelden me wel voor om elders vrijwilligerswerk te gaan doen als ik me zou vervelen. Maar naar de gevangenis kon ik niet terug. Heel spijtig?, zegt Bettina.
Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, beaamt een en ander. ?Het kan niet. De wet voorziet het niet.? En daarmee molet Bettina het dan maar doen, ondanks het prangend tekort aan cipiers.
Maar dat tekort is evenmin een reden om weer aan de slag te mogen. Men bezig om de tekorten in het personeelsbestand zo goed mogelijk weg te werken. Het kader zit nu op 96,91 procent en dat is behoorlijk. In 2017 werden 609 cipiers aangeworven, in 2018 waren het er 517. Dat is substantieel meer dan de jaren ervoor. Maar volgens de cijfers van het gevangeniswezen is er nu nog steeds een tekort van 210 cipiers.