Truineer Nieuws melden?

Zondag ‘Dag van de Landbouw’

Boerenbond en Landelijke Gilden vieren op zondag 15 september de 37ste editie van de Dag van de Landbouw. Met veel #Boerentrots zetten 42 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen en ook in onze regio hun bedrijf open voor het publiek. Voor de eerste keer doen dit jaar ook voedingsverwerkende bedrijven mee en kan je het traject van voedsel letterlijk volgen.

© Fotograaf: Youtube

De Boerenbond en Landelijke Gilden, land- en tuinbouwbedrijven en vrijwilligers samen, organiseren de Dag van de Landbouw opdat iedereen kan kennismaken met de kleurrijke diversiteit van onze lokale voedselproductie. Dit jaar staat het programma bol van interessante en verrassende opties: dansende kuikens, statige vierkanthoeves, een hoevefrituur, wijnbouw en nog veel meer.?

In een aantal provincies liggen de deelnemende bedrijven bovendien dicht bij elkaar en zijn ze verbonden door een fiets- of wandellus. Op die manier kan je meerdere bedrijven bezoeken op een sportieve, ontspannende manier met het hele gezin.?

#Boerentrots

?Vlaamse land- en tuinbouwers produceren voedsel en sierteelt in een van de meest verstedelijkte gebieden van Europa. En hoewel ze boeren op een beperkte ruimte, brengen ze producten van een bijzonder hoge kwaliteit voort.?, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. ??Onze sector voorziet in een van de meest essenti?le menselijke behoeftes: gezonde en veilige voeding en dat tegen een betaalbare prijs. Op de Dag van de Landbouw kunnen bezoekers meemaken met hoeveel passie, maar ook met hoeveel inspanningen onze boeren al dit lekkers op ons bord produceren.?

De Dag van de Landbouw staat dit jaar in het teken van #Boerentrots, een beweging waar verschillende bekende Vlamingen, topchefs en ook particulieren zich reeds bij aansloten. Lees meer op www.boerentrots.be en teken het manifest.

Land- en tuinbouw als hefboom voor tewerkstelling?

Voor de eerste keer doen dit jaar ook voedingsverwerkende bedrijven mee, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. Met name Inex en Milcobel, twee zuivelverwerkende bedrijven, nemen deel aan de Dag van de Landbouw en laten het publiek het traject van melk tot kaas en boter volgen.?

?Onze voeding en dranken staan wereldwijd bekend om hun kwaliteit, diversiteit en innovatie. Dat verhaal vertellen we met ons promotiemerk ?Food.be – Small country. Great food?, maar het begint uiteraard bij de kwalitatieve producten die onze landbouwers dagelijks leveren. Het is geen toeval dat meer dan 60% van onze grondstoffen uit eigen land komt: de landbouw en voedingsindustrie zijn intrinsiek met elkaar verbonden en dat tonen we op de Dag van de Landbouw?, aldus Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen.

De Vlaamse land- en tuinbouwsector, dat zijn 24.000 familiale ondernemingen (goed voor zo?n 48.500 personen) die gepassioneerd met hun vak bezig zijn en topproducten produceren. Landbouw is en blijft een belangrijke basis en hefboom van en voor de Vlaamse agrovoedingsketen. De agro-gerelateerde voedingsindustrie stelt 64.300 personen te werk en behoren hiermee tot de grootste werkgevers in ons land. Rekening houdend met de onrechtstreekse jobs aan land- en tuinbouwgerelateerde jobs, zoals bijvoorbeeld in handel en diensten, zijn er in totaal meer dan 150.000 jobs aan het Vlaamse agrobusinesscomplex (i.e. de agrarische toelevering, de agrarische tussenhandel, de land- en tuinbouwsector, de verzamelde handel en de voedingsindustrie)? gelinkt.?

Praktisch

Op zondag 15 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven vind je op http://www.dagvandelandbouw.be/. Op deze website kan je de bedrijven zoeken per gemeente, provincie of sector.